طرح کسب و کار
طرح کسب و کار یک سند مکتوب است که به طور مفصل توضیح می دهد که چگونه یک کسب و کار – معمولاً یک استارتاپ – اهداف خود را تعریف می کند و چگونه می خواهد به اهداف خود دست یابد. یک طرح تجاری یک نقشه راه مکتوب برای شرکت از دیدگاه بازاریابی، مالی و عملیاتی ارائه می کند.
طرح های تجاری اسناد مهمی هستند که برای مخاطبان خارجی و همچنین مخاطبان داخلی شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال، یک طرح تجاری برای جذب سرمایه گذاری قبل از اینکه یک شرکت سابقه کار ثابتی را ایجاد کند یا برای تضمین وام استفاده می شود. آنها همچنین راه خوبی برای تیم های اجرایی شرکت ها هستند تا در مورد موارد اقدام استراتژیک یکسان باشند و خود را در راستای اهداف تعیین شده حفظ کنند.
اگرچه آنها به ویژه برای مشاغل جدید مفید هستند، اما هر شرکتی باید یک طرح تجاری داشته باشد. در حالت ایده آل، این طرح به طور دوره ای بررسی و به روز می شود تا ببیند آیا اهداف محقق شده اند یا تغییر و تحول یافته اند. گاهی اوقات، یک طرح کسب و کار جدید برای کسب و کاری ایجاد می شود که تصمیم گرفته در مسیر جدیدی حرکت کند.
درک طرح های تجاری
طرح کسب و کار یک سند اساسی است که هر کسب و کار استارتاپی باید قبل از شروع فعالیت داشته باشد. بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر اغلب قبل از در نظر گرفتن تأمین سرمایه برای کسبوکارهای جدید، نوشتن یک طرح تجاری قابل اجرا را پیشنیاز میکنند.
فعالیت بدون طرح تجاری معمولا ایده خوبی نیست. در واقع، تعداد بسیار کمی از شرکتها میتوانند بدون آن دوام زیادی داشته باشند. قطعاً ایجاد و پایبندی به یک طرح کسب و کار خوب مزایای بیشتری دارد – از جمله اینکه بتوانید به ایده ها بدون صرف پول زیاد فکر کنید.
یک طرح تجاری خوب باید تمام هزینه های پیش بینی شده و مشکلات احتمالی هر تصمیمی که یک شرکت می گیرد را مشخص کند. برنامه های تجاری، حتی در میان رقبا در همان صنعت، به ندرت یکسان هستند. اما همه آنها تمایل دارند عناصر اساسی یکسانی داشته باشند، از جمله یک خلاصه اجرایی از کسب و کار و شرح مفصلی از کسب و کار، خدمات و محصولات آن. همچنین بیان می کند که چگونه کسب و کار قصد دارد به اهداف خود دست یابد.
این طرح باید حداقل شامل یک نمای کلی از صنعتی باشد که کسب و کار بخشی از آن خواهد بود و اینکه چگونه خود را از رقبای بالقوه خود متمایز می کند.
به عنوان یک نکته هم بد نیست در نظر داشته باشیم، ارائه هرچه بیشتر جزئیات ایده خوبی است و همچنین مهم است که مطمئن شویم طرحی که ارائه می دهیم مختصر است تا خواننده بخواهد تا انتها طرح کسب و کار را مطالعه کند.
عناصر یک طرح کسب و کار
طول طرح تجاری از یک کسب و کار به کسب و کار دیگر بسیار متفاوت است. تمام اطلاعات باید در یک سند 15 تا 20 صفحه ای قرار بگیرند. اگر عناصر مهمی از طرح کسب و کار وجود دارد که فضای زیادی را اشغال می کند – مانند درخواست های ثبت اختراع – باید در طرح اصلی ارجاع داده شود و به عنوان ضمیمه گنجانده شود.
همانطور که در بالا ذکر شد، هیچ دو طرح تجاری مشابه نیستند. اما همه آنها عناصر یکسانی دارند. در زیر برخی از بخش های رایج و کلیدی یک طرح تجاری آورده شده است.
– خلاصه اجرایی:
این بخش شرکت را تشریح می کند و بیانیه ماموریت را به همراه هر گونه اطلاعاتی در مورد رهبری، کارکنان، عملیات و مکان شرکت در بر می گیرد.
محصولات و خدمات: در اینجا، شرکت میتواند محصولات و خدماتی را که ارائه میکند و همچنین ممکن است شامل قیمتگذاری، طول عمر محصول و مزایایی برای مصرفکننده باشد، مشخص کند. سایر عواملی که ممکن است به این بخش وارد شوند عبارتند از فرآیندهای تولید و ساخت، هر گونه حق ثبت اختراعی که شرکت ممکن است داشته باشد، و همچنین فناوری اختصاصی. هر گونه اطلاعات در مورد تحقیق و توسعه (R&D) نیز می تواند در اینجا گنجانده شود.
– تجزیه و تحلیل بازار:
یک شرکت نیاز به مدیریت خوبی در صنعت و همچنین بازار هدف خود دارد. در این مقاله مشخص خواهد شد که رقابت چه کسی است و چگونه در صنعت نقش دارد، همراه با نقاط قوت و ضعف آن. همچنین تقاضای مصرفکننده مورد انتظار برای آنچه که کسبوکار میفروشد و اینکه چقدر آسان یا دشوار است گرفتن سهم بازار از شرکتهای فعلی را توضیح میدهد.
– استراتژی بازاریابی:
این بخش توضیح می دهد که چگونه شرکت پایگاه مشتری خود را جذب و حفظ می کند و چگونه قصد دارد به مصرف کننده برسد. این بدان معناست که یک کانال توزیع واضح باید مشخص شود. همچنین برنامههای کمپین تبلیغاتی و بازاریابی را مشخص میکند و این کمپینها از طریق چه نوع رسانههایی وجود خواهند داشت.
– برنامه ریزی مالی:
به منظور جذب طرفی که برنامه تجاری را مطالعه می کند، شرکت باید برنامه ریزی مالی و پیش بینی های آتی خود را شامل شود. صورتهای مالی، ترازنامهها و سایر اطلاعات مالی ممکن است برای مشاغلی که قبلاً تأسیس شدهاند گنجانده شوند. در عوض، کسبوکارهای جدید شامل اهداف و برآوردهای چند سال اول کسبوکار و هر سرمایهگذار بالقوه میشوند.
– بودجه:
هر شرکت خوب نیاز به بودجه دارد. این شامل هزینه های مربوط به کارکنان، توسعه، تولید، بازاریابی و سایر هزینه های مربوط به کسب و کار می شود.
انواع طرح های تجاری
طرح های تجاری به شرکت ها کمک می کند تا اهداف خود را شناسایی کرده و در مسیر خود باقی بمانند. طرح های کسب و کار می توانند به شرکت ها کمک کنند تا خودشان مسیر تجاری را شروع و مدیریت کنند و بعد از راه اندازی به رشد کمک کنند. آنها همچنین به عنوان وسیله ای برای ترغیب افراد به کار و سرمایه گذاری در تجارت عمل می کنند.
اگرچه هیچ طرح تجاری درست یا نادرستی وجود ندارد، اما آنها می توانند به دو دسته مختلف تقسیم شوند – استارتاپ سنتی یا ضعیف. طبق گفته اداره کسب و کار کوچک، طرح کسب و کار سنتی رایج ترین است. آنها استاندارد با جزئیات بسیار بیشتر در هر بخش هستند و همچنین بسیار طولانی تر بوده و نیاز به کار بسیار بیشتری دارند.
از سوی دیگر، طرحهای کسبوکار استارتآپ ضعیف و کوچک، از ساختاری مختصری استفاده میکنند و عناصر کلیدی را برجسته میکنند. این طرح های کسب و کار به اندازه کوتاه بودنشان در دنیای تجارت رایج نیستند – به کوتاهی یک صفحه – و جزئیات بسیار کمی دارند. اگر یک شرکت از این نوع طرح استفاده می کند، باید انتظار داشته باشد که در صورت درخواست سرمایه گذار یا وام، بایستی جزئیات بیشتری از کسب و کار خود ارائه دهد.
چند توضیح خاص
پیش بینی های مالی
یک طرح تجاری کامل باید شامل مجموعه ای از پیش بینی های مالی برای کسب و کار باشد. این صورتهای مالی پیشبینیشده آیندهنگر، اغلب صورتهای مالی پیشفرم نامیده میشوند. این اظهارات شامل بودجه کلی، نیازهای مالی جاری و پیش بینی شده، تحلیل بازار و استراتژی بازاریابی شرکت می باشد.
سایر ملاحظات برای طرح کسب و کار
ایده پشت سر هم قرار دادن یک طرح کسب و کار این است که مالکان را قادر می سازد تصویر تعریف شده تری از هزینه ها و معایب احتمالی تصمیمات تجاری خاص داشته باشند و به آنها کمک کند تا ساختارهای خود را بر این اساس قبل از اجرای این ایده ها اصلاح کنند. همچنین به مالکان این امکان را می دهد تا نوع تامین مالی مورد نیاز برای راه اندازی و راه اندازی کسب و کار خود را پیش بینی کنند.
اگر جنبههای جالب توجهی از کسبوکار وجود دارد، باید آنها را برجسته کرده و برای جذب منابع مالی استفاده کرد. برای مثال، تجارت خودروهای الکتریکی تسلا موتورز اساسا تنها به عنوان یک طرح تجاری آغاز شد.
یک طرح کسب و کار نباید یک سند ثابت باشد. با رشد و تکامل کسب و کار، طرح کسب و کار نیز باید رشد کند. بررسی سالانه طرح به یک کارآفرین اجازه میدهد تا هنگام در نظر گرفتن بازارها، آن را به روز کند. همچنین فرصتی برای نگاه کردن به گذشته و دیدن آنچه که به دست آمده و چه چیزی به دست نیامده است را فراهم می کند.
دیدگاهتان را بنویسید