۲۷- تحلیل سر به سر در نرم افزار کامفار
تحلیل سر به سر در نرم افزار کامفار: یک مقاله جامع
تحلیل سر به سر (Break-Even Analysis) یکی از مهمترین ابزارهای ارزیابی مالی در پروژههای سرمایهگذاری است. این تحلیل به ما کمک میکند تا نقطه تلاقی بین هزینههای کل و درآمدهای کل یک پروژه را مشخص کنیم. به عبارت دیگر، تحلیل سر به سر نشان میدهد که از چه نقطهای به بعد، پروژه شروع به سوددهی میکند. نرم افزار کامفار به عنوان یک ابزار قدرتمند در ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری، امکان انجام تحلیلهای جامعی از جمله تحلیل سر به سر را فراهم میآورد. در این مقاله، به بررسی دقیق تحلیل سر به سر در نرم افزار کامفار خواهیم پرداخت.
تحلیل سر به سر در کامفار
همانطور که در متن ارائه شده مشاهده میشود، تحلیل سر به سر در کامفار به صورت گرافیکی و عددی ارائه میشود. نمودارهای ارائه شده در این تحلیل، به خوبی نشان میدهند که چگونه با افزایش تولید، هزینههای متغیر افزایش یافته و در نهایت به نقطه سر به سر میرسیم.
مهمترین نکاتی که از تحلیل سر به سر در کامفار میتوان استخراج کرد عبارتند از:
- نقطه سر به سر: این نقطه نشان میدهد که از چه حجمی از تولید به بعد، پروژه شروع به سوددهی میکند.
- تأثیر هزینههای ثابت و متغیر: تحلیل سر به سر به خوبی نشان میدهد که چگونه هزینههای ثابت و متغیر بر نقطه سر به سر تأثیر میگذارند.
- حساسیت تحلیل به تغییرات در پارامترهای ورودی: با تغییر پارامترهای ورودی مانند قیمت فروش، هزینههای تولید و حجم تولید، میتوان به راحتی حساسیت تحلیل سر به سر را بررسی کرد.
- نسبت حاشیه سود: این نسبت نشان میدهد که از هر واحد فروش چه مقدار به عنوان سود باقی میماند.
- نسبت پوشش هزینههای ثابت: این نسبت نشان میدهد که تا چه اندازه درآمدهای پروژه قادر به پوشش هزینههای ثابت هستند.
اهمیت تحلیل سر به سر
تحلیل سر به سر در تصمیمگیریهای سرمایهگذاری از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از مهمترین کاربردهای این تحلیل عبارتند از:
- تعیین حداقل حجم تولید برای سوددهی: با استفاده از تحلیل سر به سر میتوان حداقل حجم تولید مورد نیاز برای رسیدن به سوددهی را مشخص کرد.
- ارزیابی ریسک پروژه: تحلیل سر به سر به سرمایهگذاران کمک میکند تا ریسک مرتبط با پروژه را بهتر ارزیابی کنند.
- تعیین قیمت فروش بهینه: با استفاده از تحلیل سر به سر میتوان قیمت فروش بهینه را تعیین کرد.
- برنامهریزی تولید: تحلیل سر به سر به مدیران کمک میکند تا برنامه تولید را به گونهای تنظیم کنند که به حداکثر سوددهی برسند.
پس از بررسی npv به حقوق صاحبان سهام، تحلیل سربه سر را خواهیم داشت که در ادامه به آن پرداخته شده است که یکی از تحلیل های مهم در خروجی کامفار می باشد. برای این کار بایستی در باکس شماره 2 فیلد «تحلیل سربه سر» را انتخاب نمود.
پس از انتخاب فیلد تحلیل سربه سر، پنجره زیر باز می گردد که در آن عواملی که در تحلیل سربه سر موثر می باشند، نشان داده شده است.
همان گونه که مشاهده می شود، در پنجره باز شده باکس شماره 4 نیز نمایش داده می شود که می توان از آن فیلد «دوره منتخب (شامل هزینه های تامین مالی)» را انتخاب نمود.
پس از انتخاب فیلد مورد نظر، پنجره زیر باز می شود که در آن یک نمودار مشاهده می گردد که بر اساس این نمودار، خط آبی نشان دهنده درآمد فروش، خط سبز نشان دهنده کل هزینه ها و خط قرمز، هزینه های ثابت می باشد.
طبق این نمودار، می توان دید که حتی با ظرفیت 100 درصد نیز به نقطه سربه سر نرسیده است. این امر بیان کننده این است که حتی با در نظر گرفتن ظرفیت 100 درصد، هنوز هم در نقطه زیان قرار دارد.
همچنین می توان در بخش ارزش ها، مشاهده کرد که هنوز هم به نقطه سربه سر نرسیده است. حال از باکس شماره 4 فیلد «دوره منتخب (به استثنای هزینه های تامین مالی)» را انتخاب می نماییم.
در پنجره باز شده مربوط به این فیلد، مشاهده می شود که در حدود 94 درصد، به نقطه سربه سر رسیده است و وارد مرحله سوددهی می گردد.
در ادامه و در همان باکس 4، فیلد «نسبت حاشیه سود» را خواهیم داشت که آن را انتخاب می نماییم.
با انتخاب آن، پنجره زیر باز می شود که در این قسمت، هر چقدر عدد آن بالا تر باشد، نتیجه بهتری را به همراه خواهد داشت که در این نمودار حاشیه سود بین 45 تا 50 می باشد.
در ادامه روند تحلیل و در همان باکس شماره 4، فیلد «نسبت سربه سر (شامل هزینه های تامین مالی)» را خواهیم داشت که با انتخاب آن به بخش دیگری از تحلیل سربه سر پرداخته می شود.
پس از انتخاب آن، پنجره زیر باز می گردد. از این نمودار می توان نتیجه گرفت زمانی که تولید توسعه پیدا کند، نسبت سربه سر که شامل هزینه های تامین مالی می باشد، کاهش می یابد.
در ادامه باکس 4، نسبت پوشش هزینه های ثابت را خواهیم داشت که پس از انتخاب آن، نمودار زیر مشخص می شود. در این راستا می توان گفت در سال هایی که درآمد بیشتری کسب شده است، نسبت پوشش بالاتری را خواهیم داشت که شامل تامین هزینه های مالی نیز شده است.
پس از آن، نسبت پوشش هزینه های ثابت (به استثنای هزینه های تامین مالی) را خواهیم داشت که در زیر می توان آن را مشاهده نمود. بر این اساس و در قسمت ارزش ها می توان مقادیر مختلف آن را در سال های مختلف مشاهده کرد.
نتیجهگیری
تحلیل سر به سر در نرم افزار کامفار ابزاری قدرتمند برای ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری است. این تحلیل به سرمایهگذاران و مدیران کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری در مورد پروژههای سرمایهگذاری اتخاذ کنند. با استفاده از این تحلیل میتوان به راحتی نقطه سر به سر پروژه را مشخص کرد و حساسیت تحلیل را به تغییرات در پارامترهای ورودی بررسی نمود.
در ویدئو بعدی به شرح ترازنامه و نسبت ها پرداخته شده است.
دیدگاهتان را بنویسید