تحقیقات بازار | مطالعات بازار
تمامی صاحبان کسب و کارها می دانند که بدون شک جمع آوری اطلاعات و پژوهش در وضعیت بازار، قبل از شروع هر گونه فعالیت، لازم و ضروری می باشد. در این خصوص مطالعه و پیش بینی روند تغییرات کوتاه مدت و بلندمدت کسب و کارها، یکی از شروط لازم و مهم برای احداث کسب و کار مورد نظر به شمار می رود.
به وسیله ابزار های مطالعه بازار می توان برای پایداری و پیشرفت نمودن تمامی فعالیت های اقتصادی هر کسب و کاری گام برداشت. در ادامه این مطلب به شرح کاملی از تحقیقات بازار (مطالعات بازار) پرداخته شده است.
تحقیقات بازار (مطالعات بازار):
مطالعات بازار (Market Studies) جز بسیار مهمی از گزارش های امکان سنجی (طرح توجیهی یا Feasibility Study) به شمار می رود که در پروژه های صنعتی و خدماتی از آن استفاده می شود. این مطالعات، مسقل از سایر بخش ها انجام می گیرد و نتایج آن مبین آن است که آیا در بازار برای این نوع محصول یا خدمت، تقاضایی تعریف شده است یا خیر؟
هر اندازه مباحث بازار و بازاریابی اهمیت بیشتری داشته باشند، مطالعات بازار، حمع آوری و ثبت و تجزیه و تحلیل داده ها برای تشریح و طبقه بندی بازار و پیش بینی آن، مهم تر خواهد بود.
روش های مطالعه بازار:
اجرای پروژه ها با استفاده از منابع (مواد اولیه، منابع انسانی، تکنولوژی و…)، زمانی محقق می گردد که فرآیند مطالعات امکان سنجی دقیق و به موقع انجام گیرد. زیرا یکی از مهم ترین دغدغه ها برای سرمایه گذاران عرضه کالا یا خدمت، همین امر می باشد و اگر محصول یا خدمت ارائه شده مورد استقبال قرار نگیرد، آن طرح با شکست مواجه می گردد.
بنابراین با تهیه مطالعات بازار که به درستی کارشناسی شده و دارای اعتبار باشد، می تواند میزان زیادی از ریسک پروژه را کاهش داده و وضعیت بازار را به درستی بسنجد و راهی برای جلوگیری از شکست احتمالی در اختیار قرار دهد که در طی آن بتوان در زمان مناسب، پاسخ مثبتی به نیاز بازار داد.
با تهیه مطالعات بازار برای مدیران کسب و کار ها و سرمایه گذاران، می توان اطلاعات دقیقی از مشتریان، رقبا و سایر عوامل موثر در بازار را کسب نمود که با شناخت عمیق و دقیق این وضعیت، می توان فعالیت اقتصادی را بهبود داد.
همچنین با بهره گیری از نتایج مطالعات امکان سنجی می توان زمینه لازم را برای افزایش بهره وری و خلق ایده فراهم نمود. لذا می توان گفت که انجام مطالعات بازار در هر مرحله ای از عمر کسب و کار ویژگی های خاص و اهمیت دارد.
چگونگی انجام تحقیقات بازار:
پس از درک مفهوم و درجه اهمیت انجام مطالعات بازار، به این نتیجه می رسیم که برای انجام درست و اصولی تحقیقات بازار، نیاز به مشاوران و متخصصین خبره می باشد. وجود یک مشاور کاربلد می تواند با بررسی وضعیت فعلی و تحلیل اقتصادی و همچنین پیش بینی آینده بازار، راهکار هایی موثر ارائه نماید که این راهکار ها قابل اعتماد بوده و به موفقیت مجموعه کمک نماید.
در این خصوص می توان از تیم تخصصی تاپ وان جهت کسب این ضرورت در حوزه مطالعات بازار و تهیه طرح توجیهی بهره جست. در این خصوص مهم ترین خدماتی را که سرمایه گذاران می توانند برای مطالعات بازار از تاپ وان دریافت نمایند به شرح زیر می باشد:
- اندازه گیری بازار و برررسی وضعیت بازار
- شناسایی نقاط قوت و ضعف بازار
- ارائه راهکارهای موثر جهت رسوخ در بازار
- انتخاب بازار هدف
- مطالعات مالی بازار
- پيادهسازی سيستم هاي مديريت اطلاعات بازار
- تحقيقات بازار و بررسي وضعيت رقبا
- بررسی زنجیره تامین و لجستیک
- تحلیل عرضه و تقاضای طرح مورد مطالعه
بازار سنجی:
مطالعات بازار و یا انجام بازار سنجی در واقع اندازه گیری میزان جذابیت و پویایی کسب و کار مورد نظر را مشخص می کند. این بخش در واقع جزئی از ارزیابی صنعتی کسب و کار مورد نظر به شمار می رود. بنابراین به منظور تدوین استراتژی های کسب و کار می توان از این روش استفاده نمود و همچنین می تواند برای افرادی که برای اولین بار می خواهند وارد بازار شوند، مورد استفاده قرار گیرد.
هنگامی که یک کسب و کار آغاز می گردد، هر اندازه جزئیات محصول و یا خدمت مورد نظر با دقت بیشتری طراحی گردد، اما بازاری برای تقاضای آن خدمت یا محصول وجود نداشته باشد، طرح با شکست مواجه خواهد شد. بنابراین پس از طراحی مدل کسب و کار، یکی از مهم ترین اقداماتی که باید صورت گیرد، بررسی میزان کشش و جذابیت بازار برای کسب و کار مورد نظر خواهد بود.
مفاهیم پایه بازارسنجی:
بازار سنجی در واقع دارای ابعاد گوناگونی می باشد که در ادامه به شرح آنها پرداخته شده است:
ابعاد ارزیابی بازار:
دیوید آکر ابعاد زیر را برای ارزیابی بازار معرفی می کند :
- حجم بازار
- روند بازار
- نرخ رشد بازار
- ساختار هزینه ای در بازار
- کانال های توزیع
- عوامل موفقیت
هدف در واقع پیش بینی جذابیت بازار در حال حاضر و آینده است. این اطلاعات به سرمایه گذاری های شرکت جهت داده و باعث بروز موفقیت در آینده خواهد شد.
حجم بازار:
حجم بازار در واقع تعداد معامله در بازار و پتانسیل های موجود است. در واقع تعداد قابل فروش از یک محصول را حجم بازار گویند. در واقع تعداد مشتریان و حجم تقاضای موثر آنها حجم بازار را می سازند. در کنار حجم بازار، پتانسیل بازار حد بالایی تقاضای بازار است. یعنی تعدادی از مشتریان که ممکن است حتی خرید هم انجام ندهند اما در آینده متقاضی کالا و یا خدمات باشند. اطلاعات مورد نیاز را می توانیم از منابع زیر به دست آورد.
- اطلاعات دولتی
- اطلاعات انجمن های تجاری
- اطلاعات مالی شرکت های تاثیر گذار و بزرگ
- تحقیقات از مشتریان
روند بازار:
حرکت صعودی و نزولی بازار در یک دوره زمانی مشخص را روند بازار میگویند. برای محصولات جدید این محاسبه کاری بسیار دشوار است و باید تجزیه و تحلیل دقیقی انجام شود. چند روش برای این کار وجود دارد که فقط به آن ها اشاره می شود:
- تحلیل مشتریان
- مدل سازی انتخاب
- تحلیل رقبا
- تحلیل ریسک
- تحقیقات محصول
- تحقیقات تبلیغاتی
- مدل سازی آمیخته بازاریابی
- شبیه سازی بازار
نرخ رشد بازار:
در روش نرخ رشد بازار، بر اساس داده های تاریخی و قبلی، آینده را پیش بینی می کنند. این متدولوژی یک پیش بینی ساده اولیه را ارائه می دهد که ممکن است نقاط حساس را نشان ندهد. در این خصوص بهتر است که اطلاعات را به جای این که فقط روی محصول و داده های تاریخی متمرکز نماییم، روی محصولات تکمیلی کالای مورد نظر نیز کار کنیم و این متدولوژی را برای این مجموعه اطلاعات انجام دهیم.
در نتیجه استفاده از این روش، بررسی منحنی دوره عمر محصول می تواند بسیار کمک کننده باشد و در مواردی که محصول یا خدمت جدید است، بررسی منحنی کالای مشابه می تواند اطلاعات قابل قبولی را ارائه دهد.
فرصت بازار:
در واقع می توان گفت که فرصت بازار، از ارائه کالایی بهتر و کامل تر از کالای رقبا به دست می آید بنابراین بهتر است که ابعاد مختلف کالا با رقبا مقایسه شود و همچنین موانع قانونی و فرهنگی آن نیز در نظر گرفته شود. زیرا ممکن است که بتوان فرصت موجود در بازار را اندازه گیری نمود.
ساختار هزینه صنعت:
در این بخش هزینه های ثابت و متغییر صنعت مورد محاسبه قرار می گیرد. یکی از بهترین ابزارها برای این کار، زنجیره ارزش مایکل پورتر می باشد و این اطلاعات می توانند شرکت ها و کسب و کار ها را در انتخاب و توسعه استراتژی رقابتی مرتبط با بازار یاری دهند.
کانال های توزیع:
عوامل زیر را باید برای کانال های توزیع ارزیابی کرد:
- وجود کانال های توزیع مناسب
- شکل گیری و وجود کانال های توزیع جدید
- قدرت کانال توزیع
عوامل موفقیت:
برخی از عوامل کلیدی موفقیت برای رسیدن به اهداف بازاریابی بسیار مهم که بایستی به آنها توجه شود شامل:
- رسیدن به صرفه مقیاس اقتصادی
- دسترسی به منابع خاص
- تکنولوژی و فرآیند تولید
- دسترسی به کانال های توزیع
یکی دیگر از متدولوژی های مرسوم در ارزیابی کیفی بازار، بررسی کلان صنعت است که برای این کار میتوان از مدل پنج نیروی رقابتی مایکل پورتر نیز استفاده نمود. در کل این مدل برای مبین آن است که:
صنعت چقدر جذاب می باشد و سرمایه گذاری در آن به صرفه هست یا خیر؟
دیدگاهتان را بنویسید