گروه مپنا
گروه مپنا مجموعهای صنعتى است مشتمل بر شرکت گروه مپنا به عنوان شرکت مادر، به همراه شرکتهاى متعدد تخصصى تابعه و وابسته به آن که در زمینه مهندسى، احداث و توسعه نیروگاههای حرارتى، نیروگاههاى انرژى تجدیدپذیر، تأسیسات تولید همزمان برق و حرارت، تأسیسات تولید همزمان برق و شیرینسازى آب، مهندسى، اجرا و توسعه پروژههای نفت وگاز در خشکى و دریا، مهندسى و احداث پروژههای حمل و نقل ریلی، خدمات تصویربرداری پزشکی، برقیسازی، ارائه خدمات بهرهبرداری، تعمیر و نگهدارى در صنایع مذکور و نیز سرمایهگذاری و تأمین مالی پروژههاى یاد شده در چارچوب انواع روشهای قراردادی و سرمایهگذاری فعالیت میکند.
گروه مپنا سازنده طیف گستردهاى از محصولات پیشرفته صنعتى از جمله توربینهاى گاز و بخار، تجهیزات جانبی توربین، پره توربین، توربین بادى، بویلرهاى متعارف و بازیاب حرارت، ژنراتورهاى حرارتى و آبى، سامانههاى حفاظت و کنترل، لوکوموتیوهاى مسافرى و بارى و توربوکمپرسور و ارائه کننده آرایه وسیعى از خدمات تعمیر و نگهدارى در کلاس جهانى است.
مپنا علاوه بر موفقیت در کسب سهم مشارکت پنجاه درصدى در توسعه ظرفیت نیروگاهى کشور و مشارکت مؤثر در توسعه پروژههاى نفت و گاز، حمل و نقل ریلى، سلامت و برقیسازی توانسته است با تکیه بر کیفیت و قیمت رقابتى محصولات و خدمات خود در بازارهاى بینالمللی حضور یابد.
گروه مپنا، با عنوان «شرکت مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران» یا به اختصار «مپنا» در ۲۲ مرداد ماه سال ۱۳۷۲ خورشیدی تأسیس شد. هدف اصلی از تأسیس مپنا در ابتدا پیمانکاری عمومی پروژههای نیروگاهی به صورت کلید در دست بود و در اثر تحولات، مپنا از حوزه صرف پیمانکاری در دهه 70 و تولیدکننده تجهیزات تحت لیسانس در دهه 80، هماکنون به مجموعهای صاحب فناوری تبدیل شده است و در بین رتبههای برتر صاحبان فناوری توربین گازی در عرصه جهانی قرار گرفته است.
فعالیتهای گروه مپنا با تامین نیازهای اساسی جامعه ایران پیوند عمیقی دارد و این گروه صنعتی از ابتدای تأسیس تلاش کرده است تا به عنوان «بنگاه حل مسئله» بازوی صنعتی کشور در حل مشکلات و چالشهای حوزههای راهبردی و زیرساختی باشد. علاوه بر تلاش برای حل چالشهای بنیادین کشور، گروه مپنا در سالهای اخیر تلاش کرده است تا به عنوان کانون تجمع نخبگان صنعتی و مدیریتی، در ورود رویکردهای جدید علمی و فناورانه به کشور جریانساز و پیشرو باشد. هوشمندسازی زیرساختها و برقیسازی سامانههای حمل و نقل نمونهای از تلاشهای گروه مپنا در این حوزه بوده است.
تلاش گروه مپنا، همگام بودن با روندهای جهانی از مسیر انتقال فناوری و شراکت با بنگاههای صنعتی بینالمللی و بکارگیری و بومیسازی آنها است تا مسیر توسعه و تبدیل ایران به کشوری با زیرساختهای پیشرفته با شتاب بیشتری پیموده شود.
با فراتر رفتن از مدیریت پروژههای نیروگاهی در صنعت برق و گسترش حوزههای کسب و کار، نام شرکت در مهر ماه سال 1392 به صورت رسمی تغییر یافت و این مجموعه، اکنون با عنوان «گروه مپنا» شناخته میشود.
هدف اولیه تأسیس شرکت مپنا در دهه هفتاد خورشیدی، بنیان گذاشتن مجموعهای برای مدیریت پروژههای نیروگاهی در آن سالها بود. بر اساس همین مأموریت، فعالیت مپنا در سالهای ابتدایی بر تأمین تجهیزات اصلی از شرکتهای بینالمللی و مهندسی و انجام عملیات اجرایی پروژههای احداث نیروگاه متمرکز بود. طی سالهای پس از آن، مپنا ابتدا با ساخت تجهیزات غیر اصلی و در ابتدای دهه هشتاد، ساخت تجهیزات اصلی نیروگاهی از قبیل توربین و ژنراتور، فعالیتهای خود را در حوزه نیروگاهی گستردهتر و عمیقتر کرد. آغاز سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای برق نیز از ابتدای دهه هشتاد کلید خورد که در سالهای بعد، مپنا را به بزرگترین سرمایهگذار پروژههای نیروگاهی کشور تبدیل کرد.
در میانه دهه هشتاد، گروه مپنا با اتکا به تجربههای انباشته دهه گذشته و بهرهگیری از توان صنعتی، مدیریتی و مالی خود، به دو حوزه راهبردی نفتوگاز و حملونقل ریلی ورود کرد. ساخت لوکوموتیوهای پیشرفته مسافری در همکاری با شرکتهای معتبر بینالمللی و حضور به عنوان پیمانکار در پروژههای نفتوگاز از مهمترین اقدامات مپنا در این دو حوزه بود. در انتهای دهه هشتاد، مپنا در مسیر تقویت توانمندیهای خود، تحقیق و توسعه در حوزه طراحی تجهیزات و محصولات را در دستور کار قرار داد؛ تصمیمی که کمتر از یک دهه با معرفی توربین بومی MGT-70 (3) به ثمر رسید.
با ورود به دهه 90 خورشیدی، مپنا علاوه بر بلوغ در حوزه صنعت نیروگاهی و ارائه زنجیره کامل خدمات این حوزه شامل سرمایهگذاری، ساخت تجهیزات، احداث نیروگاه، خدمات بهرهبرداری و تعمیرات، فعالیتهای خود را در حوزههای ریلی و نفتوگاز گسترش داد.
در میانه دهه نود، مپنا از نخستین شرکتهای ایرانی صاحب صلاحیت برای حضور در عرصه اکتشاف و توسعه میادین نفتی بود که موفق به امضای قرارداد توسعه میدانهای نفتی دانان، پارسی و پرنج با وزارت نفت شد.
در حوزه ریلی، مپنا علاوه بر ساخت لوکوموتیو و دیگر تجهیزات اصلی، در حوزه احداث خطوط ریلی نیز فعالتر از گذشته شد تا در تحقق بخشیدن به ظرفیتهای بالقوه ایران به عنوان کشوری با منابع انرژی غنی و جایگاه راهبردی در مسیر تجارت و حملونقل بینالمللی یاریرسان باشد.
راهبرد اصلی گروه مپنا، متنوعسازی سبد کسب و کار است که منجر به حضور این بنگاه صنعتی در حوزههای بهداشت و سلامت، فناوری اطلاعات، آب، برقیسازی، پتروشیمی و … در سالهای اخیر شده است؛ همه این سیاستها در راستای محقق کردن چشمانداز گروه مپنا و تبدیل شدن به یك گروه صنعتی مرجع در بخشهای انرژی و حملونقل ریلی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است.
جایگاه مپنا
– اولین و بزرگترین پیمانکار عمومی نیروگاهی در خاورمیانه و غرب آسیا
– اولین و بزرگترین سازنده کلیه تجهیزات اصلی نیروگاهی در ایران
– اولین و بزرگترین سرمایهگذار ایرانی طرحهای نیروگاهی خصوصی در کشور
– پیمانکار عمومی پروژههای بالادست و پاییندست در صنعت نفت و گاز
– سازنده لوکوموتیو و واگن و مجری پروژههای مختلف حمل و نقل ریلی در کشور
حوزههای اصلی کسب و کار مپنا
– صنعت نیرو
مپنا اولین و بزرگترین پیمانکار عمومی نیروگاهی در ایران و خاورمیانه است و با اتکا به توان متخصصین ایرانی، در تولید شصت هزار مگاوات برق نقش اول را داشته است. پنج هزار مگاوات از این مقدار در کشورهای دیگر به تولید رسیده است. در کنار توانمندی راهبردی در انجام پروژههای نیروگاهی به صورت کلید در دست (EPC) و تولید و تأمین تجهیزات نیروگاهی، مپنا خدمات و راه حلهای متنوعی برای تأمین نیازهای کلان مشتریان ارائه میدهد. خدمات مپنا در بخش برق شامل طیف متنوعی از سرویسهای بهرهبرداری، تعمیر، نگهداری، تأمین قطعات یدکی و آموزشهای تخصصی است.
– صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
تجربیات چشمگیر گروه مپنا در عرصه پروژههای نیروگاهی کشور و اجرای پروژههای بزرگ و موفق ملی در سطح کشور، عزم شرکت مپنا را برای بهکارگیری توانمندیهای بالای خود در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی دو چندان کرد. توانمندیهای فنی و بهرهجویى از سیستمهاى نوین مدیریتی به گروه مپنا کمک کرد تا با حضور در صنعت نفت و گاز گامی نوین در راستای توسعه و تعالی صنعت کشور بردارد.
پیرو تمرکز مدیریت مپنا بر توسعه فعالیتهاى این شرکت در حوزه نفت و گاز و کسب سهم قابل توجهى از بازار داخلى این صنعت در کشور، بخش نفت و گاز اکنون یکى از حوزههاى قابل توجه کسب و کار در مپنا محسوب مىشود.
– حمل و نقل ریلی
بخش حمل و نقل ریلی مپنا با شش شرکت زیرمجموعه خود، شامل شرکت مهندسی و ساخت لکوموتیو مپنا، شرکت تعمیرات و توسعه بهرهبرداری ریلی مپنا، شرکت احداث و توسعه ریلی مپنا، شرکت فناوریهای ریلی مپنا، شرکت توسعه ناوگان ریلی مپنا و شرکت حملونقل چند وجهی مپنا بهمنظور توسعه صنعت ریلی در ایران و همچنین صادرات تجهیزات و خدمات مهندسی به کشورهای همسایه و بازارهای منطقه تاسیس شده است.
دیدگاهتان را بنویسید