انواع مدل های ارزیابی ریسک
ارزیابی مقدماتی خطر به روش PHA:
ارزیابی مقدماتی خطر به روش Preliminary Hazard Analysis) PHA)، شناسایی مناطق بحرانی در سیستم، شناسایی نسبی خطرها و توجه به معیارهای طراحی ایمن است در واقع این روش شناسایی خطرات اولیه می باشد که در آن از تجارب کامل ایمنی موجود استفاده شده و از معایب آن این است که نمیتوان اطمینان حاصل کرد که همه خطرات کشف شده اند.
فهرست مقدماتی خطر PHL:
فهرست مقدماتی خطر Preliminary Hazard List) PHL) یک شکل ابتدایی و کاملا تجربی می باشد.
روش HAZOP:
این روش کیفی بوده و برای شناسایی ریسک های بسیار خطرناک به کار می رود و همچنین از تیمی متخصص در همه علوم بهره گرفته می شود.
ارزیابی ریسک زیر سیستم SSHA:
روش ارزیابی ریسک زیر سیستم (SSHA (Sub System Hazard Analysis برای شناسایی خطرات ناشی از طراحی سیستم های بزرگ انجام می گردد که به وسیله این روش، خطا ها،نقص ها و تجهیزات ،نرم افزارها و خطاهای انسانی به صورت جداگانه یا همراه همدیگر بررسی می شوند. معمولا این روش با توجه به پیچیدگی زیر سیستم توسط سازنده وسیله مذکور صورت می گیرد.
ارزیابی ریسک به روش SHA:
روش ارزیابی ریسک به روش SHA) System Hazard Analysis)، در واقع وضعیت ایمنی کل سیستم را ارزیابی می نماید و خروجی و نتایج روش SSHA را جمع بندی می کند. در واقع می توان گفت که این روش ارتباط زیر سیستم ها را از لحاظ موارد زیر بررسی می نماید.
ارزیابی ریسک به روش O&SHA:
روش ارزیابی ریسک به روش O&SHA، بر خلاف سایر روش ها با هدف شناسایی و ارزیابی خطرات محیط، کارکنان و روش های انجام کار و تجهیزات به کار گرفته شده در سراسر عملکرد سیستم را بررسی می نماید. روش O&SHA خطرات ناشی از انجام فعالیت ها یا وظایف افراد را شناسایی ،ثبت و ارزیابی می نماید.
ارزیابی درخت خطا FTA:
در روش ارزیابی درخت خطا FTA، یک وضعیت نامطلوب یا بحرانی در نظر گرفته شده سپس با توجه به محیط و عملکرد سیستم همه راه هایی که می توانند سبب بروز آن وضعیت ناخواسته و نامطلوب شوند جستجو می گردد. در واقع درخت خطا یک مدل تصویری از خطا را فراهم می آورد. FTA یک مدل کیفی است که می توان آن را به شکل کمی اجرا نمود.
ارزیابی خطرات نرم افزار SWHA:
روش ارزیابی خطرات نرم افزار SWHA خطا های نرم افزاری از جمله موارد زیر را بررسی می نماید:
- خطا های برنامه نویسان
- خطا های خصوصیات نادرست نرم افزار ناشی از عدم درک کامل سیستم از عملکرد آن
روش شناسایی کانون خطرات FMEA:
- تمرکز بر نقص هایی است که یک وضعیت غیر قابل اعتماد در سیستم را به وجود می آورد (قابلیت اعتماد دارد).
- جز مورد بررسی چگونه می تواند خراب شده و یا از کار بیافتد.
- نتایج خرابی در سیستم مذکور چگونه خواهد بود.
غفلت مدیریت و درخت ریسک MORT:
روش غفلت مدیریت و درخت ریسک MORT، مفاهیم زیر را مورد بررسی قرار می دهد:
- نظارت مدیریتی و درخت مخاطرات (مورت) یک روند تحلیلی برای مشخص کردن دلایل و فاکتورهای تاثیرگذار است.
- این دستورالعمل به عنوان یک راهنمای عمومی برای استفاده تحقیقی از مورت است اما هرگز جایگزینی برای آموزش مناسب در مورد تحقیق سوانح نمی باشد.
- هدف این راهنما ترقیب به استفاده از مورت و ترویج بحث بر روی تحلیل علت ریشه ای است.
در پایان مطالعه مقاله روش های تامین مالی پروژه ها به مخاطبین عزیز پیشنهاد می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید