گزارش طرح توجیهی
در تهیه طرح توجیهی دو هدف رایج وجود دارد که هدف اول شناسایی طول عمر کسب و کار و هدف دوم دریافت تسهیلات و یا استقراض می باشد. تهیه این طرح یک الگو برای کسب و کار محسوب می گردد که باعث صرفه جویی در زمان نیز می شود. همچنین، این طرح، اطلاعات مفصلی در مورد تمامی جنبه های عملیات گذشته و فعلی شرکت را در اختیار وام دهنده قرار می دهد و پیش بینی های آتی را نیز عرضه می نماید.
مطالعه امکان پذیری یا ایجاد طرح توجیهی، اولین گام برای هر طرح است. این کار جهت یافتن نقاط ضعف و قوت یک پروژه پیشنهادی یا یک تجارت موجود، تعیین منابع مورد نیاز و چشم انداز موفقیت انجام می گیرد. در واقع این طرح به این سوال پاسخ می دهد که آیا طرح مورد نظر ارزش صرف وقت، تلاش و منابع مالی را دارد یا خیر.
مفهوم طرح توجیهی:
گزارش طرح توجیهی (Feasibility Study Report)، به گزارشی گفته می شود که توجیه پذیری یک طرح را در ابعاد مختلف از قبیل بازار، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد. طرح توجیهی ابعاد مختلف یک پروژه را بررسی کرده و به سه قسمت تقسیم می کند. بخش های طرح توجیهی شامل موارد زیر می باشد:
مطالعه بازار یا Market Study: که در آن ابعاد مختلف بازار محصول طرح توجیهی بررسی می شود. این ابعاد عبارتند از کمبود، بازار هدف، عرضه، تقاضا.
برای پیش بینی تقاضا به عنوان یک مولفه مهم در مطالعه بازار، موارد زیر تاثیرگذار می باشند:
- بررسی آمار و اطلاعات قابل دسترسی
- بررسی انواع محصولات که عبارتند از کالا های مصرفی، واسطه ای و سرمایه ای
روش های مختلف پیش بینی تقاضای محصول در طرح توجیهی:
- روش تداوم روند گذشته
- روش مصرف سرانه
- روش ضریب مصرف
- فرآیند مارکوف
- روش روند متغیر
توجیه پذیری فنی یا Technical Feasibility: به منظور بررسی ابعاد فنی طرح توجیهی همچون فناوری، ظرفیت، محل اجرا، ماشین آلات و تجهیزات تولید و ساختار اجرایی طرح انجام می شود.
در بخش ارزیابی فنی جزئیات مربوط به چگونگی تولید و ارائه یک محصول یا خدمت از جمله، مواد مورد نیاز، حمل و نقل، نیروی کار، فناوری های مورد استفاده، شرح داده می شود. ارزیابی فنی ابزار مناسب عیب یابی و برنامه ریزی بلند مدت برای کسب و کار می باشد.
تجزیه و تحلیل مالی یا Financial Analysis: به منظور بررسی و آنالیز ابعاد مختلف مالی و سودآوری طرح توجیهی صورت می گیرد. برای معرفی کسب و کار و جذب سرمایه گذاران این بخش باید حداقل شامل 3 نکته باشد:
- میزان سرمایه مورد نیاز اولیه برای شروع کار
- منابع تامین سرمایه
- بازده سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران
در واقع می توان گفت که در مرحله تجزیه و تحلیل مالی از یک طرح توجیهی سعی بر این است که به این سوالات پاسخ داده شود:
- پروژه از نظر مالی چه وضعیتی خواهد داشت؟
- آیا رویکرد های متفاوتی برای تولید محصول وجود دارد؟
در این خصوص رعایت موارد زیر الزامی می باشد:
- بررسی مجدد رویکرد های تکنولوژیکی
- بررسی تطابق اثرات جانبی هر روش با مسائل کشوری
- بررسی هزینه رویکردها
- انجام تحقیقات برای کسب اطمینان از امکان پذیری فنی
- انجام تجزیه و تحلیل فنی
- برآورد میزان موجودی مورد نیاز
- زمان بندی تولید
- جزئیات فرآیند تولید
- انتخاب تجهیزات و ابزار
- انتخاب تجهیزات و روش های حمل و نقل
- تخمین نیروی انسانی مورد نیاز
- تعیین محل اجرای طرح
- طراحی سازمان تولید و تعیین چیدمان تجهیزات تولیدی و غیر تولیدی
- تخمین هزینه های ناشی از تجزیه و تحلیل فنی
تاپ وان مطالعه مقاله آشنایی با صندوق توسعه ملی را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
آنالیز مالی:
طرح توجیهی به منظور کسب سود و منفعت تهیه و اجرا می گردد و به همین علت، دست یابی به شاخص و معیار مناسب برای تعیین سوددهی و یا عدم سوددهی طرح ها بوده است که در طی سال های گذشته، کارشناسان و اقتصاددانان بزرگ مجموعه ای از شاخص های مالی و اقتصادی را تعریف کرده و مورد استفاده قرار داده اند.
بنابراین آنالیز مالی در طرح امکان سنجی در گزارشات توجیهی با هدف کسب شاخص های مالی و اقتصادی صورت می گیرد که نتیجه آن اخذ تصمیم درست می باشد.
یک نکته اساسی در تجزیه و تحلیل مالی، استفاده از هزینه های تولید، درآمد سالانه پیش بینی شده برای طرح و سایر مبانی، هزینه های سرمایه گذاری، مفروضات مورد نیاز برای انجام محاسبات، صورت گردش وجوه نقد، صورت حساب سود (زیان) و ترازنامه پیش بینی شده می باشد.
همچنین جهت ارائه آزمون مطلوبیت در یک طرح توجیهی (امکان سنجی)، دو روش مناسب است که شباهت زیادی از نظر ابزارهای به کار گرفته شده برای انجام با یکدیگر دارند و البته در رویکرد و نگرش آنها تفاوت هایی نیز مشاهده می گردد. این دو روش عبارتند از:
- تحلیل اقتصادی: ارزیابی اقتصادی با جریان های هزینه و فایده اجتماعی سر و کار دارد.
- تحلیل مالی: ارزیابی مالی با جریان های هزینه و سود از دیدگاه سرمایه گذار در ارتباط است.
مراحل آنالیز مالی عبارتند از:
- تعیین منابع مورد نیاز طرح
- سرمایه گذاری ثابت
- سرمایه در گردش
- هزینه های پیش بینی نشده
- تهیه صورت درآمد
- هیه صورت نقدینگی
- تهیه ترازنامه
- تحلیل سودآوری تجاری
- سنجش سودآوری سرمایه گذاری
- تحلیل مالی
بنابراین می توان گفت، در نتیجه تحلیل ها و یا آزمون های اقتصادی اجرا شده نسبت به تحلیل مالی، بعد وسیعی از هزینه ها و سود و منفعت در نظر گرفته می شود. به این معنا که در زمان سرمایه گذاری، توجه سرمایه گذار به سمت منفعت مالی و ثبات منفعت می باشد.
اما جامعه یا دولت به هدف هایی از قبیل افزایش درآمد ملی، اشتغال زایی، ریشه کنی فقر و فایده های معطوف به یک جامعه توجه ویژه ای دارد لذا این امر باعث می شود که اهداف دو آزمون نیز از یکدیگر متمایز شود.
در پایان مطالعه مقاله آشنایی با معافیت های مالیاتی کسب و کارها به مخاطبین عزیز پیشنهاد می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید