ارزیابی ریسک چک لیست
ارزیابی ریسک به شرکت کمک می کند تا ریسک را شناسایی، برآورد و اولویت بندی کند. این خطرات می تواند مواردی مانند عملیات سازمانی یا دارایی های تجاری باشد. چک لیست ارزیابی ریسک تضمین می کند که هنگام آماده شدن برای انجام یک ارزیابی ریسک، همه حوزه های کسب و کار خود را ارزیابی کرده اید. با یک چک لیست، می توانید مطمئن باشید که ریسک را از هر جهت در نظر گرفته اید و تمام اطلاعاتی را داریم که به شرکت شما اجازه می دهد تا در نهایت یک برنامه مدیریت ریسک ایجاد کند.
تهیه چک لیست ارزیابی ریسک اولین قدم برای ارزیابی ریسک است. می توان از آن برای ارائه یک برنامه مناسب برای ارزیابی و مدیریت ریسک استفاده کرد. در این چک لیست، باید بتوان به سرعت فهرستی از حوزه های احتمالی خطر را بر اساس تجربیات و پیش بینی های گذشته سازماندهی کرد.
ارزیابی ریسک می تواند برای موارد مختلفی ایجاد شود که موقعیت های مجزا مانند یک پروژه خاص یا دامنه وسیع تری مانند عملکرد کلی عملیاتی را پوشش می دهد. چک لیست ارزیابی ریسک، به همین دلیل، می تواند متناسب با شرایط نیز ساخته شود.
چک لیست ارزیابی ریسک باید شامل چه مواردی باشد؟
این یک لیست جامع نیست، اما شامل زمینه های استرس زا و نگران کننده اصلی برای شرکت می شود. این چک لیست می تواند کمک کند تا سایر زمینه های خطر بالقوه را که ممکن است مختص شرکت باشد را در نظر گرفت.
محدوده
ابتدا، چک لیست را با تعیین محدوده کاری که می خواهیم ارزیابی کنیم، شروع کنیم. آیا این منطقه یا بخش خاصی از شرکت یا پروژه خاصی است که در حال انجام آن هستیم؟ در این محدوده، آیا هیچ یک از فرآیندهایی که ارزیابی می کنیم قبلا ارزیابی شده است؟ میتوانیم از نتایج ارزیابیهای ریسک انجامشده در عملیاتهای مشابه برای کمک به شناسایی هر گونه مشکلی که ممکن است این بار ایجاد شود، استفاده کنیم. همچنین در نظر بگیریم که آیا هر یک از وظایف یا فرآیندهایی که اکنون به آنها نگاه می کنیم برای شرکت جدید است یا خیر. هر روش آزمایش نشده ای با خود ریسک ذاتی دارد و باید در چک لیست نیز شناسایی شود.
منابع
در این قسمت از چک لیست ارزیابی ریسک، باید نگاه دقیق تری به منابع در دسترس و همچنین منابعی که فکر می کنیم به آن نیاز داریم بیندازیم. “منابع” یک اصطلاح گسترده برای همه چیزهای مختلف است که می تواند در این دسته گنجانده شود. به طور کلی، دو حوزه اصلی منابعی را که میتوانند خطرات ایجاد کنند، در نظر بگیریم: افراد در شرکت و منابع خارجی.
کارمندان قطعا منبعی برای شرکت هستند، و باید آماده ارزیابی افرادی باشیم که در محدوده کاری ما قرار دارند. آیا آنها برای انجام وظیفه به خوبی آموزش دیده اند؟ اگر مسئولیت جدیدی وجود داشته باشد، آیا آنها به درستی برای این تعهد آموزش دیده اند؟ آیا کارگران کافی برای انجام ایمن عملیات مورد نیاز خواهیم داشت یا نیاز به تامین افراد بیشتری، چه در داخل یا چه از خارج داریم؟ با پاسخ به سؤالاتی مانند این، می توانیم شروع به تعیین خطرات احتمالی پرسنل خود کنیم.
منابع خارجی شامل هر چیزی است که نیاز داریم از ناحیه دیگری از شرکت خود یا خارج از شرکت خود از مثلاً یک تامین کننده تهیه کنیم. ابتدا، در نظر بگیریم که آیا مواد یا دارایی هایی وجود دارد که باید برای انجام هر یک از وظایف یا فرآیندهایی که ارزیابی می کنیم به دست آوریم؟ اگر پاسخ مثبت است، در مورد چگونگی به دست آوردن این منابع و اینکه آیا زنجیره تامین پایدار است یا خیر فکر کنیم. به دلیل شرایطی که در کنترل ما و خارج از کنترل ماست، ممکن است نتوانیم منابع مورد نیاز خود را به دست آوریم. خطر نداشتن کافی یا نداشتن به موقع آنچه نیاز داریم چیست؟ آیا برنامه اضطراری در دست اجرا داریم؟
همچنین هنگام ارزیابی منابع خود باید مسائل مربوط به انطباق بالقوه را در نظر بگیریم. کمی زمان را صرف بررسی دقیق کارمندان کنیم. آیا آنها از قوانین و مقررات مناسب پیروی می کنند؟ همچنین به فهرست منابع خارجی خود نگاهی بیندازیم و تعیین کنیم که آیا سؤالی در مورد انطباق با هر یک از آنها وجود دارد یا خیر. اگر استفاده از یک ماده توسط تنظیمکنندهها محدود شود، ممکن است لازم باشد یک جایگزین را در نظر بگیریم، و همچنین خطراتی در ارتباط با آن وجود دارد.
جدول زمانی
در این مرحله، چک لیست ارزیابی ریسک باید جدول زمانی عملیاتی را برای حوزه کاری که قرار است ارزیابی کنیم، تجزیه و تحلیل کند. خواه یک پروژه خاص باشد یا عملیات روزانه، شرکت باید نوعی برنامه زمان بندی داشته باشد. در نگاه اول، آیا مشکلاتی را می بینیم که ممکن است از برنامه کاری ناشی شود؟ آیا برنامه برای هر گونه انعطاف پذیری آمادگی لازم را دارد؟ چقدر مطمئن هستیم که کار را طبق برنامه انجام خواهیم داد و زمان به طور دقیق تخمین زده شده است؟ ناتوانی در نگاه انتقادی به جدول زمانی، ما را در معرض عواقب احتمالی بعدی قرار می دهد، زمانی که مجبور به تنظیم مجدد، به خصوص از نظر مالی هستیم.
همچنین باید به جدول زمانی برای سایر اجزاء مانند ورود محموله ها یا آوردن موارد شخصی تر نگاه کنیم. چگونه رویدادهایی مانند این می توانند به طور بالقوه بر جدول زمانی پیش بینی شده تأثیر بگذارند؟ تعدادی از نیروهای خارجی وجود دارند که می توانند بر جدول زمانی تأثیر بگذارند، از جمله آب و هوا، مسائل مربوط به انطباق و درآمد. نیروهایی را که می توانند باعث شوند تا جدول زمانی خود را دوباره ارزیابی کنیم، تعیین کنیم و آنها را در چک لیست ارزیابی ریسک خود بگنجانیم.
هزینه ها
این مهم است که همیشه هنگام ارزیابی هر منطقه از شرکت خود، هزینه ها را ارزیابی کنیم. یک ارزیابی کامل در حال حاضر ما را بعداً از سردرد نجات می دهد. ابتدا، با جمعآوری هزینههای عملیاتی پروژه یا منطقه عملیاتی که قصد ارزیابی آن را داریم، شروع کنیم. حتی اگر فکر می کنیم تمام هزینه ها را به حساب آورده ایم، باز هم ممکن است خطراتی وجود داشته باشد که برای آنها برنامه ریزی نکرده ایم. آیا در هزینه های برنامه ریزی شده ما ناشناخته وجود دارد؟ آسیب احتمالی آنها چیست؟
در نظر بگیریم که چگونه خطرات در سایر زمینه ها می توانند بر بودجه تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، عقب افتادن از برنامه یا کمبود کارکنان چه ریسک مالی دارد؟ بسته به سازمان، انواع رویدادهایی که می تواند برای جنبه مالی خطر ایجاد کند متفاوت است. سایر زمینه های موجود در چک لیست ارزیابی ریسک می تواند نقطه شروع خوبی برای شروع ارزیابی باشد.
نیروی های خارجی
سهامداران، شرکا، عمده فروشان و موارد دیگر، اینها افراد، گروه ها یا سازمان هایی هستند که به نوعی در فرآیندها یا پروژه هایی که قرار است ارزیابی کنیم دخیل هستند. شرکت کنترل اداری یا عملیاتی زیادی بر این طرف ها ندارد و این به تنهایی باعث ایجاد خطر می شود. برای شروع ارزیابی خطراتی که آنها به همراه دارند، ابتدا ارزیابی کنیم که آنها چه مسئولیت هایی دارند. در صورت وجود چه خطری در انجام ندادن مسئولیت هایشان وجود دارد؟ موفقیت یک پروژه یا کار چقدر به ورودی یک طرف خارجی بستگی دارد. آیا این خطر وجود دارد که یک پروژه یا کار تکمیل نشود یا حداقل از برنامه عقب بیفتد؟ آیا هیچ یک از خطرات طرف های خارجی شما به هیچ وجه بر شرکت یا عملیات شما تأثیر می گذارد؟ در صورت از دست دادن رابطه شریک یا ذینفع چه اتفاقی می افتد؟ خطرات احتمالی مربوط به طرف های خارجی خود را در چک لیست خود شناسایی کنیم.
اهداف
پس از تجزیه و تحلیل مناطقی که در بالا به تفصیل در مورد ریسک احتمالی پرداختیم، می توانیم ریسک های مرتبط با اهداف پروژه، وظیفه یا منطقه عملیاتی را که ارزیابی خواهیم کرد، بهتر ارزیابی کنیم. با ارزیابی اهداف خود، می توانیم هر موضوعی را که می تواند بر موفقیت کلی تأثیر بگذارد، شناسایی کنیم. اصولاً، آیا میتوانیم به اهدافی که تعیین کردهایم، برسیم؟ آیا همه فرآیندها، وظایف و منابع در راستای این اهداف هستند؟ این شامل کارمندان نیز می شود. آیا همه آنها در راستای اهداف کلی یکسانی کار می کنند؟ همچنین ارزش دارد از خود بپرسیم که آیا دستیابی به این اهداف ارزشش را دارد یا خیر. پس از شناسایی خطراتی که ممکن است متحمل شویم، آیا باز هم می خواهیم ریسک کنیم؟
دیدگاهتان را بنویسید