سود توزیع شده
سود نقدی چیست؟
به بخشی از سود هر سهم که به صورت نقدی بین سهامداران توزیع می شود سود نقدی یا سود توزیع شده می گویند. (DPS) که سود نقدی است در واقع زیر مجموعه ای از سود هر سهم (EPS) است. مقدار دقیق DPS در مجمع عادی سالیانه شرکت مشخص می شود.
با توجه به سیاست های شرکت، مقدار DPS در شرکت های مختلف متفاوت است. ممکن است شرکتی بخش عمده ای از EPS خود را بین سهامداران توزیع کند اما شرکت دیگری DPS کمی به سهامداران تخصیص دهد و عمده EPS خود را در قالب سود انباشته برای پروژه های پیش رو مانند طرح های توسعه یا سرمایه گذاری و غيره صرف کند.
اما وجه مشترک تمام شرکت ها در توزیع DPS این است که معمولا هیچ شرکتی تمام EPS خود را بین سهامداران توزیع نمی کند و مقداری از آن را برای نیاز های پیش بینی نشده خود در آینده نگه می دارد. گاهی اوقات شرکت علاوه بر DPS سال مالی جاری، بخشی از سود انباشته سال گذشته را نیز بین سهامداران توزیع می کند.
در اینجا ممکن است مقدار DPS از EPS بیشتر شود. شاید دریافت سود بیشتر برای سهامدار جذاب به نظر برسد اما باید توجه داشت که دریافت DPS بالاتر در این حالت معمولا نشانه خوبی نیست. زیرا سود انباشته ای که از سال گذشته توزیع می شود همان سودی است که برای انجام پروژه ای نزد شرکت باقی مانده است. پس این مورد می تواند نشانه ای از بی نظمی در برنامه های شرکت باشد.
چرا سود تقسیمی (DPS) طرفداران زیادی دارد؟
بعضی از سهامداران حرفه ای، معقتد هستند که شرکت های بورسی، باید حداقل سود به دست آمده را بین سهامداران توزیع کرده تا فرصت برای طرح های توسعه آنها در ماه ها و سال های آینده فراهم باشد و روند سودآوری شرکت، کند نشود.
بعضی دیگر از سهامداران که به نسبت عجول هستند، «سیلی نقد را به حلوای نسیه» ترجیح می دهند. سهامدارانی که دوست دارند تا DPS را دریافت کنند، اعتقاد دارند که در بعضی شرکت ها، منافع حاصل از رشد آینده شرکت و درآمد هایی که از طریق سود انباشته مجددا سرمایه گذاری می شود، چشم گیر نیست و شاید آنها در آینده سهامداران شرکت نباشند تا از سود های شیرین آینده نفعی ببرند.
سیاست های پرداخت سود تقسیمی: شرکتی که سود تقسیمی (DPS) توزیع می کند، ممکن است مقدار سود تقسیمی را با استفاده از سیاست های متنوع تعیین کند. این سیاست ها به شرح زیر است:
سود تقسیمی باثبات: منظور، سیاست سود تقسیمی بدون فراز و نشیب و یکسان به سهامداران است.
نسبت پرداخت هدف: این سیاست در زمانی است که درصد مشخصی از درآمدها به عنوان سود تقسیمی به سهامدار پرداخت می شود.
مدل سود باقیمانده: در این روش، DPS بر این اساس تعیین می شود که اول، بودجه ای را که برای بخش حقوق صاحبان سهام در ساختار سرمایه در نظر گرفته می شود، از میزان درآمد کسر می کنند و آنچه باقی می ماند را به عنوان سود تقسیمی بین سهامدار، تقسیم می کنند.
سود سهام تقسیمی را چگونه می توان دریافت کرد؟
دریافت سود سهام به دو روش زیر امکان پذیر است:
واریز به حساب بانکی سهامدار:
در این حالت، سهامدار باید اطلاعات حساب بانکی خود را برای شرکت ارسال کند. در عین حال ممکن است بعضی از شرکت ها، سود سهامی تقسیمی را در حساب بانکی خاصی واریز نمایند، که در چنین شرایطی اگر سهامداران در آن بانک حساب نداشته باشند باید اقدام به افتتاح حساب کنند و سپس مشخصات حساب بانکی را از طریق سایت شرکت، فکس، ایمیل و یا حتی مراجعه حضوری به امور سهام شرکت مربوطه ارسال نمایند.
مراجعه سهامدار به یک بانک خاص برای دریافت سود سهام در این حالت، شرکت مورد نظر با یک بانک قراردادی امضا می کند که سود سهامداران توسط آن بانک پرداخت شود، در چنین شرایطی سهامدار، با مراجعه حضوری به بانک می تواند سود تقسیمی هر سهم تعلق گرفته به خود را دریافت کند. بنابراین سهامدار با کارت ملی، کپی کارت ملی و کد معاملاتی خود باید در شعب بانک مورد نظر حضور یابد.
تاپ وان مطالعه مقاله تسعیر ارز را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
پاسخ به سوالات متداول در مورد سود تقسیمی:
آیا سود نقدی برای ما بهتر است؟
اگر ریسک پذیر نیستید، DPS برای شما خوب است. اما باید منتظر افت قیمت سهم و پر شدن این گپ باشید. سرمایه گذاران تازه کار، دنبال سود تقسیمی هستند.
سود تقسیمی به چه کسانی و چه شرایطی پرداخت می شود؟
در مجامع عمومی صاحب سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه، بخشی از سود سالانه شرکت، با تصویب مجمع و هیئت مدیره، ذخیره نشده و بین سهامداران توزیع می شود. این به این معناست که این سود تقسیمی، قابل دریافت و برداشت است. اگر شما قبل از برگزاری مجمع تقسیم سود، سهامدار شرکت باشید، حتی اگر یک روز، از سهامداری شما می گذرد، به شما سود مجمع تعلق می گیرد.
اگر یک شرکت بر اساس صورت های مالی حسابرسی شد، باید سود خالص ۱۰۰۰ ریال به ازای هر سهم شناسایی کند و ۱۰۰ ریال از این سود بین سهامداران تقسیم شود، لذا به هر سهامدار حقیقی یا حقوقی که در مجمع شرکت کند، به ازای هر سهمی که داشته باشد، ۱۰۰ ریال سود مجمع که همان DPS است، تعلق میگیرد.
یعنی اگر شما در روز مجمع، صاحب ۱ میلیون قطعه سهم از شرکت X باشید و DPS هم ۱۰۰ ریال باشد، ۱۰۰ میلیون ریال سود مجمع به شما تعلق می گیرد.
تصمیم گیری درباره میزان DPS بر عهده چه نهادی است؟
طبق قانون بورس، تصمیم گیری در خصوص میزان تقسیم سود و شیوه آن، از وظایف مجمع عادی سالانه و با رای گیری از سهامداران انجام می شود. اگر شما در مجامع شرکت کرده باشید، مشاهده می کنید که برای تقسیم سود حداکثری، میان سهامداران و هیئت مدیره، همواره رایزنی های چالشی زیادی انجام می شود.
حداکثر زمان تقسیم سود تصویبی در مجمع چقدر است؟
سودی که در مجمع تقسیم می شود، بایستی طبق قانون، ظرف ۸ ماه به حساب سهامداران واریز شود. بسیاری از شرکت ها، سود تخصیصی را زود تر از موعد ۸ ماه واریز می کنند. اگر سود شرکتی در این بازه دریافت نشد، سهامدار می تواند به بخش حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار در تهران شکایت کرده و در سامانه ثبت شکایت، درخواست خود را ثبت و کد رهگیری دریافت کند.
جرایم و مجازات ها: در اکثر کشور ها ملاحظه می شود که جرایم مربوط به پرداخت نکردن سود تقسیمی چند وجهی بوده و علاوه بر جرایم نقدی، مجازات حبس و بعضا سلب صلاحیت حرفه ای برای تصدی عضویت در هیئت مدیره شرکت های بورسی را نیز شامل می شود.
به عنوان نمونه در کشور هند، در صورت تداوم تاخیر در پرداخت سود تقسیمی تا 1 سال پس از تصویب در مجمع عمومی، اعضای هیئت مدیره به مدت 5 سال صلاحیت تصدی عضویت در هیئت مدیره تمامی شرکت های بورسی را از دست می دهند.
دیدگاهتان را بنویسید