در سال‌های اخیر فناوری بلاکچین مورد توجه بسیاری از سازمان‌های فعال در حوزه نوآوری قرارگرفتن و سرمایه ‌گذاری عظیمی از سوی بانک‌ها، اپراتورها و سازمان‌های بزرگ در این زمینه صورت پذیرفته است. این فناوری به سازمان‌ها کمک خواهد کرد تا خدمات خود را به‌صورت غیرمتمرکز در اختیار مشتریان قرار دهند و در کنار یکدیگر موجبات هم‌افزایی و بهبود تجربه مشتری را فراهم کنند. هم‌راستا با توسعه این فناوری در سطح جهان، شبکه ققنوس نیز در داخل ایران با مشارکت شرکت‌های فناوری اطلاعات به نمایندگی از بانک‌های ملی، تجارت، ملت، پاسارگاد، پارسیان، مؤسسه اعتباری نور و شرکت توسن راه‌اندازی شده که هر یک از این شرکت‌ها میزبان نام دارند. میزبان‌های این شبکه، بر ارائه خدمات متنوع موردنیاز در اقتصاد دیجیتال اهتمام دارد و با بهره‌گیری از فناوری دفتر کل توزیع‌شده (بلاکچین)، امکان انتشار گواهی‌های امن دیجیتال (توکن) متنوع به پشتوانه دارایی را توسط ناشران معتمد فراهم می‌نماید. کاربران شبکه نیز با استفاده از کیف توکن ققنوس امکان خرید انواع توکن ازجمله گواهی مشارکت در طرح‌های تأمین مالی جمعی را دارند. کلیه دارایی‌های هر کاربر به‌صورت امن و رمزنگاری شده در شبکه ققنوس و بر روی سرور کلیه میزبان‌ها ذخیره می‌شود و همواره از طریق این کیف در دسترس است.

شرکت ققنوس به‌عنوان یکی از شرکت‌های پیش‌گام در زمینه توسعه فناوری‌های نوین بر بستر دفتر کل توزیع‌شده و یکی از میزبان‌های شبکه ققنوس توانسته است با راه‌اندازی سکوی تأمین مالی جمعی خود مطابق با ضوابط و الزامات ذکرشده در دستورالعمل تأمین مالی جمعی فرابورس، بستری امن و شفاف برای تأمین مالی کسب‌ و کارهای نوپا پدید آورد. سکوی تأمین مالی جمعی ققنوس با شناسایی دقیق نیاز ذی‌نفعان اکوسیستم نوآوری کشور و بررسی راهکارهای جهانی، توانسته است طرحی نو ارائه دهد که هم‌زمان با کاهش ریسک سرمایه ‌گذاران خرد، جذابیت سکو را برای متقاضیان و کارآفرینان افزایش دهد. این طرح که با مطالعه دقیق سازوکار سکوهای تأمین مالی جمعی مطرح جهان و بهره‌گیری از دانش نخبگان بازار سرمایه تهیه شده، نه‌تنها سرمایه ‌گذاران را به مشارکت هرچه بیشتر ترغیب می‌نماید، بلکه با افزایش شفافیت و پاسخگویی متقاضی تأمین مالی، خاطرآسوده برای وی به ارمغان بیاورد.

ریسک‌های فعلی مدل تأمین مالی جمعی

در مدل فعلی تأمین مالی جمعی ریسک‌هایی از نگاه ذی‌نفعان وجود دارد که در اینجا به طور مختصر به آن پرداخته می‌شود. از نگاه مشارکت‌کنندگان خرد می‌توان به نگرانی در خصوص عدم نقدشوندگی گواهی مشارکت در بازده زمانی کوتاه‌مدت اشاره کرد. در وضع موجود مشارکت‌کننده باید زمانی بین پنج تا ده سال را جهت نقدشوندگی پول خود صبر کند که تنها در صورت عرضه اولیه سهام (IPO) امکان‌پذیر است. نگرانی دیگر مشارکت‌کننده خرد، عدم نظارت دقیق بر عملکرد متقاضی/صاحب طرح است که این امر نیز تا حدود زیادی ورود مردم به این عرصه را با اگر و اما روبرو می ‌کند.

از دیگر سو و از نگاه متقاضی، همواره نگرانی‌هایی در خصوص تأمین مالی کلی طرح خود وجود دارد و نمی‌تواند اطمینان داشته باشد که در بازه زمانی عرضه در سکو، این سرمایه تأمین شود. بعلاوه ریسک مواجهه با آراء و نظرات انبوه سرمایه ‌گذاران خرد غیرمتخصص، ممکن است کار را برای تصمیم‌گیری‌های بهتر و جسورانه سخت کند.

سرمایه ‌گذاران خطرپذیر نیز همواره علاقه‌مند به استفاده بهینه از منابع تحت مدیریت خود هستند و باتوجه‌به ظرفیت بالای سرمایه ‌گذاری در شرکت‌های نوپا، تأمین منابع صندوق تحت اداره این نهادها یکی از چالش‌های همیشگی است.

طرح پیشنهادی سکوی ققنوس

باتوجه‌به ریسک‌هایی که برای هر یک از ذی‌نفعان این اکوسیستم وجود داشت، در مدل پیشنهادی سعی شده است این ریسک‌ها به حداقل رسیده و برای آن‌ها چاره‌اندیشی شود. در این طرح، ابتدا متقاضی به سکو مراجعه کرده و توسط شریک راهبردی (سرمایه ‌گذاران خطرپذیر) طرف قرارداد سکو مورد ارزیابی و ارزش‌گذاری قرار می‌گیرد. در صورت حصول توافق میان متقاضی و شریک راهبردی، طرح به سکو ارجاع می‌شود. سپس در سکو برای طرح گواهی مشارکت صادرشده و به مشارکت‌کنندگان خرد (تأمین‌کنندگان) عرضه می‌گردد. شریک تجاری با تعهد پوشش جذب به متقاضی اطمینان می‌دهد که در صورت عدم تکمیل بودجه موردنیاز طرح در سکو، الباقی توسط وی تأمین خواهد شد و به مشارکت‌کنندگان اطمینان می‌دهد که بازخرید سرمایه ایشان در طول پروژه را بر اساس مدل ارزش‌گذاری توافق شده فراهم نماید. این مدل می‌تواند ارزش‌گذاری در دوره‌های مشخص و یا یک فرمول پویا باشد که مبتنی بر سازوکار خود هرچند ماه یک‌بار ارزش روز طرح را اعلام نماید تا هر مشارکت‌کننده خُردی که تمایل به نقدشوندگی سهام خود داشت بتواند سهام را به قیمت روز بازخرید نماید.

چرا متقاضیان جذب سرمایه، سکوی ققنوس را انتخاب می ‌کنند؟

کارآفرینان با پذیرش ریسک و صرف وقت و انرژی خود، پای در راهی پر مخاطره می ‌گذارند تا در پاسخ به نیاز مخاطبین، بتوانند محصول یا خدمت جدیدی عرضه کرده و ضمن رفع بخشی از نیاز کشور، زمینه اشتغال سرمایه‌های انسانی را فراهم آورند. یکی از چالش‌های مهم پیشروی کارآفرینان در این مسیر، تأمین سرمایه و نقدینگی لازم برای راه‌اندازی کسب‌ و کار است. از این روی، ایشان با استفاده از روش‌های گوناگون تأمین مالی نسبت به تجهیز منابع اقدام می‌نمایند. هر یک از این روش‌ها، ریسک‌های مختلفی در بردارد که کارآفرین می‌بایست بر اساس مدل کسب‌ و کار خود، مناسب‌ترین روش را برگزیند.

تأمین مالی جمعی خرد از طریق واگذاری گواهی مشارکت در طرح، یکی از روش‌های پرطرف‌دار تأمین مالی نوآورانه در سطح جهان است که مورد توجه بسیاری از کسب‌ و کارهای نوپا قرارگرفتن. این روش با مشارکت دادن سرمایه ‌گذاران در سود و زیان طرح، ریسک متقاضی تأمین مالی را کاهش داده و بخشی از ریسک را به مشارکت ‌کننده (سرمایه ‌گذار خرد) منتقل می ‌کند.

یکی از دغدغه‌های مهم متقاضیان تأمین مالی از این روش، عدم مشارکت عمومی مناسب در طرح و از دست ‌رفتن زمان است. به ‌عنوان‌ مثال، ممکن است یک متقاضی، گواهی مشارکت در طرح خود را به مدت چندین ماه در یک سکو عرضه نماید. لیکن پس از گذشت این زمان، میزان مشارکت موردنیاز جلب نشده و طرح به شکست بیانجامد.

در مدل پیشنهادی ققنوس، متقاضیان می‌توانند با کمک شرکای راهبردی طرف قرارداد ققنوس، این ریسک را پوشش دهند. به صورتی که طرح ایشان توسط شریک راهبردی ما مورد ارزیابی و ارزش‌گذاری قرار می‌گیرد و شریک راهبردی قبول می ‌کند که چنانچه در انتها بخشی از گواهی‌های مشارکت این طرح توسط مشارکت‌کنندگان خریداری نشد، شریک راهبردی کل این اوراق مشارکت به‌جای‌مانده را خریده و مبلغ آن را در اختیار متقاضی قرار می‌دهد. بدین صورت، متقاضی می‌تواند بدون نگرانی از شکست طرح خود و یا فوت وقت، تمرکز خود را بر روی تولید محصول و توسعه کسب‌ و کار گذاشته و هر چه سریع‌تر خود را برای ورود به بازار آماده سازد.

بعلاوه، شریک راهبردی با سرمایه ‌گذاری مستقیم یا غیرمستقیم در طرح، خود را نسبت به موفقیت طرح مسئول می‌داند. ازاین‌رو با استفاده از تیم مشاوره خود سعی در بهبود فرایند کسب‌ و کاری طرح می‌نماید. از دیگر سو، شریک راهبردی همواره به دنبال ایجاد هم‌افزایی میان طرح‌های موجود در سبد سرمایه ‌گذاری خود هستند. ازاین‌رو فرصت توسعه بازار و خلق خدمت‌ها و محصولات مشترک با مجموعه طرح‌های سبد آن سرمایه ‌گذار خطرپذیر برای متقاضی به وجود می‌آید.

یکی دیگر از مزایای سکوی ققنوس، پایگاه مشتریان گسترده آن است. این سکو با در اختیار داشتن بیش از 40.000 کاربر، یکی از بزرگ‌ترین نرم‌افزارهای بلاکچینی کشور است. همچنین به دلیل ماهیت شفاف فناوری دفتر کل توزیع‌ شده، متقاضیان می‌توانند به لیست آدرس مشارکت‌کنندگان خود دسترسی داشته و ایشان را به‌عنوان ذی‌نفعان اصلی طرح، در فروش محصول و خدمت مشارکت دهد و بدین ترتیب نخستین مشتریان وفادار خود را جذب نماید.

در مجموع می‌توان ارزش پیشنهادی سکوی ققنوس از نگاه متقاضی تأمین مالی را این‌گونه برشمرد:

– اطمینان از تأمین مالی طرح خود (پوشش جذب)

– حضور یک سرمایه ‌گذار هوشمند جهت بهبود عملکرد

– دسترسی به بیش از 40.000 کاربر ققنوس

– تبدیل مشارکت‌کننده در طرح به نخستین مشتریان وفادار

چرا تأمین‌کنندگان سکوی ققنوس را انتخاب می ‌کنند؟

عموماً در سکوهای تأمین مالی جمعی، مشارکت‌کنندگان با پذیرش تمام ریسک‌های موجود و آگاهی از اینکه ممکن است سرمایه ‌گذاری آن‌ها به‌کلی از دست برود، پا به این عرصه گذاشته‌اند. مشارکت‌کنندگان باید به‌اندازه کافی صبور باشند که طرح به پایان رسیده و یا به‌صورت یک شرکت وارد بورس شود تا پس از آن بتوانند سرمایه ‌گذاری خود را تبدیل به وجه نقد کنند و یا از محصول/خدمت آن طرح بهره‌مند شوند. در مدل پیشنهادی سکوی ققنوس، سازوکاری پیش‌بینی‌شده است که به‌موجب آن، مشارکت‌کنندگانی که به هر دلیل مایل باشند پیش از به اتمام رسیدن طرح و یا عرضه اولیه در بورس، سهام خود را به فروش رسانند، با ضرر و زیان مواجه نشوند. از این ‌رو با کاهش ریسک این سرمایه ‌گذاران خرد، امکان مشارکت در طرح‌ها را برای اشخاصی با پذیرش ریسک کمتر نیز فراهم آورد.

در سکوی ققنوس، طرح‌ها دارای امکان بازخرید هستند که به کاربران اجازه می‌دهد در صورت تمایل به خروج از مشارکت در آن طرح، گواهی مشارکت خود را با قیمتی منصفانه به شریک راهبردی آن طرح به فروش رسانند. ازاین‌رو مشارکت‌کننده با خاطری آسوده و با حس اعتماد بالا روی طرح‌ها، سرمایه ‌گذاری می‌نماید.

در سکوی ققنوس، طرح‌ها توسط یک شریک راهبردی ارزیابی و ارزش‌گذاری شده‌اند. ازاین‌رو مشارکت‌کننده نسبت به منصفانه بودن این قیمت اطمینان داشته و می‌داند که این شریک راهبردی به طور مستمر بر شاخص‌های کارایی و پیشرفت اعلام‌شدة طرح، نظارت دارد و از هرگونه مغایرت یا اختلاف جلوگیری می‌نماید.

درمجموع می‌توان ارزش پیشنهادی سکوی ققنوس از نگاه مشارکت کننده را این‌گونه برشمرد:

– ارزش‌گذاری اولیه توسط شریک راهبردی ققنوس باعث ایجاد اطمینان خواهد شد.

– وجود یک سرمایه ‌گذار هوشمند جهت نظارت بر طرح و اخذ تصمیم‌های بهینه

– امکان بازخرید گواهی مشارکت

چرا شرکای راهبردی ققنوس را انتخاب می ‌کنند؟

شرکای راهبردی (شرکت‌های سرمایه ‌گذار خطرپذیر) به دلیل مأموریت ذاتی خود، در استارتاپ‌ها و طرح‌های نوآورانه سرمایه ‌گذاری می ‌کنند. آن‌ها با علم به اینکه تمام سرمایه ‌گذاری‌های آن‌ها لزوماً به ثمر نخواهد نشست دست به ریسک می‌زنند. درواقع با پذیرش این واقعیت که از میان طرح‌های موجود در سبد آن‌ها، تنها موارد اندکی به موفقیت می‌رسند، با متنوع سازی سبد طرح‌ها، این ریسک را مدیریت کرده و کاهش می‌دهند.

سکوی ققنوس به شرکای راهبردی خود این فرصت را می‌دهد که بر اساس استقبال مشارکت‌کنندگان از یک طرح، نسبت به محصول یا خدمت آن طرح ابزارسنجی اولیه انجام داده و تخمینی از ریسک آن طرح داشته باشد. بعلاوه باتوجه‌به محدودیت منابع در این شرکت‌ها سرمایه ‌گذار که در اختیار دارند، امکان استفاده اهرمی از منابع به وجود آمده و حضور شریک راهبردی می‌تواند با کمک همراهی مشارکت‌کنندگان، اثربخشی منابع خود را چندبرابر کند.

درمجموع می‌توان ارزش پیشنهادی سکوی ققنوس از نگاه ضامن طرح را این‌گونه برشمرد:

– امکان اهرم کردن دارایی‌های موجود برای افزایش بازدهی منابع خود

– ایجاد درآمد جدید کارمزدی بازخرید سهام سرمایه ‌گذاران خرد با فرمول توافقی

– توزیع ریسک سرمایه ‌گذاری