نرم افزار پرت مستر | Pertmaster
در این مقاله به معرفی نرم افزار پرت مستر می پردازیم. این نرم افزار کاربردی از سری نرم افزار های مدیریت و کنترل پروژه مخصوص مهندسین صنایع و گرایش های مدیریت است که امروزه یکی از قوی ترین و پر کابرد ترین نرم افزار های مدیریت ریسک پروژه به شمار می رود.
آشنایی با نرم افزار پرت مستر:
نرم افزار پرت مستر (Pert Master) با توجه به ویژگی های فراوان و کاربر پسندی بسیار زیادی که داشت در سال گذشته توسط شرکت Primavera خریداری شده و هم اکنون نیز تحت نام Primavera Pert master در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد.
امروزه، پیچیدگی و جدید بودن پروژه ها، عدم قطعیت های موجود در پروژه ها، در کنار وجود محدودیت در منابع و بودجه سازمان ها، شرایط را برای افزایش ریسک در پروژه ها فراهم می کنند. در صورت بروز ریسک ها، ممکن است موفقیت پروژه ها به چالش کشیده شود یا به طور عکس رسیدن به اهداف پروژه ها تسهیل شود. بنابراین شناسایی ریسک های مثبت و منفی و تحلیل کردن آنها برای برنامه ریزی و مدیریت آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مدیریت ریسک پروژه:
مدیریت ریسک پروژه یکی از مهم ترین موضوعات حوزه مدیریت پروژه است که دست اندرکاران مدیریت پروژه باید از آن آگاه باشند. مدیریت ریسک پروژه شامل فرآیند های مرتبط با برنامه ریزی، شناسایی، تحلیل و پاسخ، و پایش و کنترل مدیریت ریسک در یک پروژه است.
در این نرم افزار نیز همانند اغلب نرم افزار های موجود برای مدیریت ریسک پروژه از تکنیک شبیه سازی مونت کارلو برای تجزیه و تحلیل و بررسی ریسک پروژه استفاده می شود. در این نرم افزار امکان شبیه سازی انواع عدم قطعیت های موجود در پروژه مانند عدم قطعیت هزینه، زمان، روز های کاری، انشعابات احتمالی و غیره هم وجود دارد که این خود در کنار وجود نرم افزار های پرت و گرت از نقاط قوت این نرم افزار به شمار می رود.
مدیریت ریسک پروژه با استفاده از Pert master:
مدیریت ریسک پروژه ها با استفاده از کارایی های نرم افزار Pert master فضای بازی مدیران پروژه را به نفع پیروزی تغییر داده است. لحاظ کردن شرایط عدم قطعیت و نوسانات و احتمالات در برنامه ریزی ها شرط محقق شدن اهداف پروژه هاست که این نرم افزار آن را در دستور کار خود قرار داده است.
با توجه به این که پروژه ها در محيطی مملو از عدم قطعيت در حال حركت به سوی اهداف خود هستند؛ پيش بينی مولفه های عدم قطعيت و تحليل آنها و برنامه ريزی در جهت كاهش آثار سو و افزايش تاثيرات مثبت آنها نقش بی بديلی در نيل به اهداف پروژه ها ايفا می كند.
در راستای مرتفع نمودن اين نياز، برخی از شركت ها راه حل ها و ابزار هایی ارائه كرده اند كه در اين ميان نرم افزار Primavera Pertmaster پرت مستر محصول شركت Oracle نامی آشنا برای اصحاب پروژه ها می باشد. اين نرم افزار در سال های اخير با عنوان Primavera Risk Analysis به بازار ارائه شده است. در واقع از طريق اين نرم افزار مديريت ريسک های پيچيده پروژه امكان پذير خواهد بود.
برای درک بهتر کاربرد این نرم افزار، بهتر این است که چگونگی کار آن را با یک مثال توضیح دهیم. به مثال زیر توجه فرمایید:
فرض کنیم شما یک کارفرما هستید و یک برنامه زمان بندی از جانب پیمانکار دریافت می کنید و می خواهید برنامه را چک، بررسی، آنالیز یا تحلیل کنید و نظرات و دیدگاه های خود را به پیمانکار اعلام کنید. یا مثلا در دفتر PMO شرکت مشغول به کار هستید و در صدد آن هستید که برنامه های زمان بندی پروژه های شرکت را بررسی کنید.
یا حتی خودتان یک برنامه زمان بندی تهیه کرده اید و می خواهید قبل از ارسال آن، منطق برنامه را به صورت کامل چک و بازرسی کنید. یعنی به طور کلی اگر شغل شما مرتبط با برنامه ریزی پروژه است، فارغ از هر جایگاهی که در آن قرار دارید، یکی از وظایف مهم شما بررسی و تحلیل برنامه های زمان بندی تهیه شده توسط خودتان یا دیگران است.
بررسی و تحلیل این برنامه های زمان بندی از دو روش قابل انجام است که این دو روش عبارتند از:
- روش اول: بررسی کارشناسی، فنی و تکنیکی برنامه
- روش دوم: انجام بررسی های اصول منطقی و قواعد ابتدایی شبکه زمان بندی پروژه
اگر استفاده از روش اول را برای بررسی این برنامه ها انتخاب کنیم، کارشناسان خبره و با تجربه باید بر اساس تجارب یا برنامه های زمان بندی پروژه های قبلی مشابه و سایر مدارک موجود و واقعیت های پروژه، برنامه زمان بندی را آنالیز و بررسی کنند و در واقع در طول روند استفاده از این روش نمی توان چندان به استفاده از نرم افزار های مختلف تکیه و روی کمک این نرم افزار ها حساب کرد.
اما در صورتی که روش انتخابی ما برای بررسی و تحلیل این برنامه های زمانی، روش دوم باشد که یعنی تحلیل منطق ها و اصول پایه و ابتدایی تهیه شبکه برنامه زمان بندی، این کارها در خود نرم افزار های پریماورا P6 و مایکروسافت پراجکت MSP قابل انجام است و با استفاده از ریپورت های مختلف و یا با استفاده از فیلتر های گوناگون، به سادگی می توان این بررسی ها را انجام داد.
اما نرم افزار پریماورا پرت مستر یا همان پریماورا ریسک آنالیز نیز می تواند برنامه های زمان بندی تهیه شده در نرم افزارهای پریماورا و پراجکت را بررسی، آنالیز و تحلیل نماید و یک گزارش کامل و مناسب از ایرادات و نقطه ضعف های برنامه به شما ارائه کند.
روش استفاده از این نرم افزار خیلی ساده است. نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز را باز کنید. از منوی File گزینه open را انتخاب کنید. سپس فایل ذخیره شده برنامه زمان بندی تهیه شده با پراجکت یا خروجی XER برنامه زمان بندی تهیه شده با پریماورا را انتخاب کنید.
سپس در کادر باز شده یک سری تنظیمات ابتدایی مانند تنظیمات نوع مدت زمان ها و ساعات کاری تقویم پروژه را مطابق برنامه زمان بندی پروژه تنظیم کنید و سپس برنامه را داخل ریسک آنالیز ایمپورت کنید.
پس از اینکه برنامه را در نرم افزار ریسک آنالیز باز کردید، از تب Report گزینه Schedule Check Option را انتخاب کنید. کادری باز می شود و در آن بازرسی ها و بررسی هایی که قصد دارید در برنامه زمان بندی انجام دهید را انتخاب کنید و سپس دکمه Run Report را بفشارید و از گزارش خروجی زیبا و شکیل نرم افزار ریسک آنالیز لذت ببرید.
فعالیت های برنامه زمان بندی:
نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز بر اساس یک چک لیست، تک تک فعالیت های برنامه زمان بندی را بررسی و نتیجه را گزارش می دهد که موارد زیر را شامل می شود:
- Constraints
- Out of sequence updates
- Negative lags
- Positive lags on finish to start links
- Start to finish links
- Links to or from summary tasks
- Lags longer than
- Open ended task
- Lag between tasks with different calendars
در مثال فوق، ما با بخش کوچکی از قابلیت های نرم افزار ریسک آنالیز در زمینه تحلیل و بررسی برنامه زمان بندی آشنا شدیم. نباید این نکته را فراموش کرد که با ایمپورت کردن برنامه های زمان بندی در نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز، می توان آنالیز های بسیار بیش تری را در این نرم افزار انجام داد که مطلب بالا تنها بخش کوچکی از این آنالیز ها و بررسی ها است.
نکته مهم:
با توجه به این نکته که در هنگام برنامه ریزی پروژه، اطلاعات اندکی در مورد وضعیت آتی پروژه در اختیار است، اغلب تخمین های موجود، قطعی صورت نمی گیرد، همچنین وجود عدم قطعیت در پروژه ها اجتناب ناپذیر است.
با مدیریت این ریسک ها و با شناسایی آن ها در ابتدای پروژه و در هنگام برنامه ریزی، علاوه بر این که می توان اطلاعات صحیحی برای تصمیم گیری های پروژه ایجاد کرد، می توان با برنامه ریزی صحیح نسبت به کاهش اثرات منفی ریسک ها و افزایش مثبت آن ها در پروژه اقدام کرد.
دیدگاهتان را بنویسید