نقش نرم افزار پرت مستر در مدیریت ریسک
در دنیای امروز، عوامل زیادی مانند پیچیدگی و جدید بودن پروژه ها، عدم قطعیت های موجود در پروژه ها، در کنار وجود محدودیت در منابع و بودجه سازمان ها، همه و همه باعث می شود که پروژه ها در مسیر خود به سوی رسیدن به اهداف، ناگزیر در هر مرحله ای با پدیده ای به نام ریسک مواجه باشند.
نرم افزار پرت مستر (Pert master) و مدیریت ریسک:
ریسک، پدیده ای جدی است که نمی توان آن را نادیده گرفت؛ چرا که وجود ریسک ممکن است باعث به چالش کشیدن موفقیت پروژه ها و یا در شرایطی باعث تسهیل رسیدن به اهداف پروژه ها شود. در نتیجه، شناختن ریسک های مثبت و منفی پروژه ها امری بسیار مهم و حیاتی است.
به عبارت دیگر، مدیران هر پروژه باید قادر به مدیریت ریسک ها باشند تا بتوانند تصمیمات درستی اتخاذ کنند. در واقع این عدم قطعیت، دستیابی به موفقیت پروژه ها را در هاله ای از ابهام قرار می دهد که شناسایی، مدلسازی و تحلیل ریسک را به گامی ضروری جهت افزایش شانس موفقیت پروژه ها بدل می کند.
بخش های مدیریت ریسک پروژه:
مدیریت ریسک هر پروژه بخش های مختلفی را شامل می شود که از میان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برنامه ریزی صحیح
- شناسایی ریسک ها
- تحلیل ریسک های شناسایی شده
- ارائه دادن پاسخ مناسب شامل پایش و کنترل ریسک
با توجه به پیچیدگی و ابعاد پروژه ها و نیز محدودیت زمان، گریزی از به کارگیری نرم افزارها در مدیریت ریسک نیست. اهمیت بسیار زیاد کنترل و مدیریت ریسک و نقش حیاتی آن در موفقیت هر پروژه سبب شده که تا امروز، ابزار های مختلف و متنوعی در راستای کمک به مدیران پروژه برای مرتفع کردن این نیاز طراحی شده اند.
نقش نرم افزار پرت مستر در مدیریت ریسک:
یکی از نرم افزارهای کاربردی که امروزه می توان آن را از جمله قوی ترین و پرکاربردترین نرم افزارها در زمینه کنترل و مدیریت ریسک پروژه ها به حساب آورد، نرم افزار پرت مستر (Port master) است که امروزه آن را بر اساس فعالیتش تحت عنوان ریسک آنالایز (Risk Analysis) نیز می شناسند.
این نرم افزار در بین مدیران پروژه ها بسیار محبوب است و از اوایل شروع به کار خود به دلیل موفقیت هایی که کسب کرد بسیار مورد توجه قرار گرفت. به حدی که توسط شرکت Primavera خریداری شده و هم اکنون نیز تحت نام Primavera Pert master شناخته می شود.
باید در نظر داشت که بعضی از پروژه ها دارای ریسک بیشتری می باشند، لذا ضروری است تاثیر ریسک های پروژه بر زمان و هزینه، کمی سازی شده و توزیع ریسکی آنها گزارش شود.
مدیریت ریسک پروژه مورد تاکید ISO 13000، ISO 55000 و PMBOK می باشد. پیشتر در مدیریت پروژه نرم افزار های پریماورا و MSP کاربرد داشتند ولی با تاکید بیشتر بر ویژگی تغییر پذیری پروژه ها و لحاظ نقش ریسک در تصمیم گیری ها جایگاه پرت مستر افزایش یافته است.
این نرم افزار که توسط شرکت oracle عرضه می شود توانایی لحاظ انواع ریسک شامل ریسک زمانی، ریسک هزینه، ریسک وجود، ریسک شاخه احتمالی و ریسک ارتباط را داشته و قادر هست در شرایط ریسکی نرخ بازده سرمایه گذاری و ارزش خالص حال پروژه را محاسبه نماید. از قابلیت های دیگر این نرم افزار ارائه WBS، نمودار گانت، مقایسه برنامه واقعی با برنامه مبنا می باشد.
تکنیک و روش مورد استفاده این نرم افزار نیز مانند بسیاری از نرم افزار های مشابه، شبیه سازی مونت کارلو می باشد که انتخاب بسیار مناسب و بجایی برای بررسی و تجزیه و تحلیل ریسک پروژه های مختلف است و از نقاط قوت این نرم افزار نیز به شمار می رود.
چرا که امکان شبیه سازی انواع عدم قطعیت های موجود در پروژه مانند عدم قطعیت هزینه، زمان، روزهای کاری، انشعابات احتمالی و غیره را نیز در دستور کار قرار می دهد که این خود در برنامه ریزی ها می تواند از شرایط پایه ای محقق شدن اهداف پروژه به شمار روند.
به عبارت دیگر، می توان ادعا کرد که در زمینه مدیریت ریسک پروژه ها با استفاده از امکانات نرم افزار Pert master فضای بازی مدیران پروژه به نفع پیروزی تغییر کرده است به طوری از طريق اين نرم افزار حتی مديريت ريسك در موقعیت هاي بسیار پيچيده پروژه ها نیز امكان پذير خواهد بود.
لازم به ذکر است که در اين نرم افزار علاوه بر قابليت بهره گيری از ابزار های مناسب جهت ورود ريسک و رتبه بندی آن در پروژه، امكان برنامه ريزی پروژه های PERT و GERT در شرايط عدم قطعيت نيز وجود دارد. اين نرم افزار اطلاعات بسيار ارزشمندی از وضعيت پروژه در شرايط غير قطعی در اختيار مديران پروژه قرار می دهد تا به وسيله آن بتوانند تصميم گيری های صحيح تری در مورد نحوه ادامه اجرای پروژه اتخاذ نمايند.
علاوه بر اينكه اين نرم افزار قابليت برنامه ريزی كامل يک پروژه در شرايط قطعی يا غير قطعی و اجرای آناليز ريسک را دارد، از آن می توان به عنوان يک نرم افزار كمكی در كنار ساير نرم افزارهای مديريت پروژه نظير Primavera يا Microsoft Office Project برای انجام آناليز ريسک و انتقال اطلاعات بين آنها استفاده كرد.
تاپ وان مطالعه مقاله آشنایی با نرم افزار کامفار را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
برای لمس بهتر اهمیت این نرم افزار خود را در جایگاه فردی قرار دهید که در روند کسب و کارش با برنامه ریزی سر و کار دارد. این فرد می تواند یک پیمانکار، یک مدیر، یک مهندس و یا هر کس دیگری. در هر حال، سر و کار داشتن با برنامه ریزی شما را ملزم می کند که برنامه ها را (فارغ از این که خودتان آن ها را نوشته باشید یا شخص دیگری) به تجزیه و تحلیل و بررسی کنید تا از هر مشکل احتمالی جلوگیری کنید.
اگر بخواهید بررسی کارشناسی، فنی و تکنیکی روی برنامه انجام دهید؛ کارشناسان خبره و با تجربه باید بر اساس تجارب یا برنامه های زمان بندی پروژه های قبلی مشابه و سایر مدارک موجود و واقعیت های پروژه، برنامه زمان بندی را آنالیز و بررسی کنند و در واقع در طول روند استفاده از این روش نمی توان چندان به استفاده از نرم افزار های مختلف تکیه و روی کمک این نرم افزارها حساب کرد.
اما روش دیگری هم برای این بررسی وجود دارد که عبارت است از بررسی های اصول منطقی و قواعد ابتدایی شبکه زمان بندی پروژه. این نوع از بررسی را می توان در خود نرم افزار های پریماورا و مایکروسافت پراجکت MSP P6 قابل انجام داد و با استفاده از ریپورت های مختلف و یا با استفاده از فیلترهای گوناگون، این بررسی ها به سادگی قابل انجام هستند.
اما نرم افزار پریماورا پرت مستر یا همان پریماورا ریسک آنالیز نیز می تواند برنامه های زمان بندی تهیه شده در نرم افزار های پریماورا و پراجکت را بررسی، آنالیز و تحلیل نماید و یک گزارش کامل و مناسب از ایرادات و نقطه ضعف های برنامه به شما ارائه کند.
اما برای استفاده از این نرم افزار باید چه کرد؟ نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز را باز کنید. از منوی File گزینه open را انتخاب کنید. سپس فایل ذخیره شده برنامه زمان بندی تهیه شده با پراجکت یا خروجی XER برنامه زمان بندی تهیه شده با پریماورا را انتخاب کنید.
سپس در کادر باز شده یک سری تنظیمات ابتدایی مانند تنظیمات نوع مدت زمان ها و ساعات کاری تقویم پروژه را مطابق برنامه زمان بندی پروژه تنظیم کنید و سپس برنامه را داخل ریسک آنالیز ایمپورت کنید. پس از اینکه برنامه را در نرم افزار ریسک آنالیز باز کردید، از تب Report گزینه Schedule Check Option را انتخاب کند.
کادری باز می شود و در آن بازرسی ها و بررسی هایی که قصد دارید در برنامه زمان بندی انجام دهید را انتخاب کنید و سپس دکمه Run Report را بفشارید و از گزارش خروجی زیبا و شکیل نرم افزار ریسک آنالیز لذت ببرید. نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز بر اساس یک چک لیست، تک تک فعالیت های برنامه زمان بندی را بررسی و نتیجه را گزارش می دهد.
در نهایت باید این نکته را به خاطر بسپاریم که این فقط بخشی از فعالیت های گسترده این نرم افزار است و با ایمپورت کردن برنامه های زمان بندی در نرم افزار پریماورا ریسک آنالیز، می توان آنالیزهای بسیار بیشتری را در این نرم افزار انجام داد که مطلب بالا تنها بخش کوچکی از این آنالیزها و بررسی ها است.
در پایان مطالعه مقاله هزینه ثابت سرمایه گذاری به مخاطبین عزیز پیشنهاد می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید