تنظیمات نرم افزار کامفار | بخش ۳
در مقاله تنظیمات کامفار بخش اول، با برخی از تنظیمات منوی این نرم افزار آشنا شدیم. در مقاله تنظیمات کامفار بخش دوم نیز به سایر تنظیمات اشاره شد. حال در این مقاله تنظیمات منوی کامفار مطرح می گردد.
تنظیمات نرم افزار کامفار بخش سوم
تصویر بالا فهرست نمودار ها در سایت کامفار را نشان می دهد. گزینه ها نمودار ها تنها زمانی فعال است که یک چارت نمایش داده شود. این لیست شامل ویژگی هایی است که برای تعریف پارامتر های نسخه چاپ یا صفحه نمایش نمودار ها به کار می رود.
خطوط افقی (horizontal grid)
خطوط عمودی (vertical grid)
پارامترهای گرافیکی شامل یک سری خطوط عمودی و افقی هستند که می توان نسبت به نوع گراف آن را انتخاب کرد. این ویژگی برای تمامی نمودار ها به جز نمودار کلوچه ای قابل استفاده است.
مختصات (coordinates):
با انتخاب گزینه “مختصات” می توانید مقدار های دقیق برای محور X و محور Y برای نمودار خطی و نقاط را برای نمودار میله ای مشاهده کنید. در واقع با فعال بودن این گزینه شما می توانید به سادگی به مختصات دقیق هر نقطه ای در نمودار که اشاره کردید، دسترسی داشته باشید.
تلفیق (overlay):
اگر در نموداری دو منبع تامین داخلی و خارجی داشتیم و بخواهیم برآیند این دو را یکجا ببینیم از گزینه “تلفیق” استفاده می کنیم. برای مثال فرض کنید در یک دوره زمانی، خالص گردش وجوه داخلی ۱۰۰ واحد مثبت باشد و خالص گردش وجوه خارجی ۲۰ واحد منفی باشد مجموع خالص گردش وجوه داخلی ۸۰ واحد مثبت است و ما با گزینه “تلفیق” می توانیم برآیند این دو منبع را در یک جا مشاهده کنیم.
دامنه (range):
دامنه محور X و محور Y در این قسمت قابل تنظیم است. در این قسمت می توانیم انتخاب کنیم برای مثال دامنه محور xها از ماه اول سال اول شروع و تا ماه آخر سال آخر ادامه یابد.
مقایسه (compare):
گزینه “مقایسه” در فهرست نمودار ها به منظور مقایسه کردن طرح با طرح های دیگر از جهات مختلف به کار گرفته می شود. این گزینه زمانی فعال می شود که یک چارت خطی نمایش داده شود و این که بیش از یک طرح انجام و ذخیره شده باشد.
به شکل بالا از فضای نرم افزار کامفار نگاه کنید.
تحلیل پارامتریک (parametric analysis):
اثرات تغییر پارامتر های طرح در یک بازه خاص را این گزینه می توان مشاهده کرد. درصد تغییر یا تنوع را می توان برای یکی از مجموعه پارامتر های طرح تعیین کرد. تنها یک سری از پارامترها هستند به این گزینه واکنش نشان می دهند. برای نمایش این گزینه باید حتما یک چارت خطی از نتایج پروژه را انتخاب کنید.
فهرست پروژه (project menu):
در فهرست پروژه تمامی پروژه های جاری ذخیره شده اند. زمانی که یک پروژه در سیستم ذخیره می شود نام پروژه به طور خودکار به لیست پروژه ها افزوده می شود. در واقع با کمک این گزینه می توانیم تمام پروژه هایی که در نرم افزار بارگذاری کردیم را یکجا ببینیم. فهرست CPP این گزینه اطلاعاتی درباره نرم افزار کامفار در اختیار ما قرار می دهد.
فهرست CDM/JI:
این گزینه CDM/JI به معنی تست اولویت سرمایه گذاری است. این گزینه زمانی فعال می شود که چند پروژه داده های اولیه خود را دریافت کرده اند، محاسبات مربوطه روی داده ها انجام شده است و نتایج آماده نمایش باشند. نکته ای که تست اولویت بندی پروژه ها مهم است این است که پروژه ها باید از لحاظ برنامه زمانی با هم مشابه باشند. پروژه ها بر اساس سه گزینه زیر مرتب و رتبه بندی می شوند:
- مرتب کردن بر اساس معیار ها
- مرتب کردن بر اساس پروژه ها
- ارائه گرافیکی
در هر سه مورد بر اساس معیار های متغیر هر پروژه (مانند نرخ بازده داخلی سرمایه گذاری و…) و نیز ارزش دو نرخ هر کمیت و خروجی های هر یک با یکدیگر مقایسه و رتبه بندی می شوند.
فهرست :
معمولا در تمامی نرم افزار ها گزینه ای برای آموزش چگونگی عملکرد نرم افزار وجود دارد، این گزینه “?” در کامفار به عنوان راهنما وجود دارد. در ادامه به دو مورد تنظیم اختصاصی این نرم افزار برای شرایط خاص اشاره می کنیم:
الف. تنظیم زمان بندی پروژه در کامفار در صورت عدم انطباق فاز بهره برداری با تقویم رسمی:
در مورد بعضی پروژه ها ممکن است که تاریخ شروع و پایان فاز ساخت پروژه ها، به گونه ای نباشد که شروع فاز بهره برداری پروژه، منطبق بر ابتدای سال شمسی یا میلادی باشد.
مثلا پروژه ای را در نظر بگیرید که فاز ساخت آن در ابتدای تیر ماه سال ۱۳۸۶ شروع میشود و طول فاز ساخت آن هم سه سال است. آن گاه شروع فاز بهره برداری در ابتدای تیرماه ۱۳۸۹ خواهد بود و قائدتاً بر اساس تقویم شمسی، دوره اول فاز بهره برداری نه ماهه خواهد شد.
این مورد که دوره اول فاز بهره برداری یک پروژه در نرم افزار کامفار بر خلاف سال های آتی فاز تولید دوازده ماهه نباشد، ممکن است گاها صورت ها و شاخص های مالی را تا حدی برای خواننده گزارش با ابهام مواجه کند. در واقع، همسان نبودن طول دوره سال های فاز بهره برداری، حالت مطلوبی در گزارش های خروجی نخواهد بود.
برای رفع این مساله دو راهکار وجود دارد. راهکار اول تغییر دادن فیلد ماه تهیه ترازنامه (Month of Balance) در نرم افزار کامفار و تنظیم آن بر روی ماه انتهای فاز ساخت است. در این حالت، تمام دوره های فاز بهره برداری دوازده ماهه خواهند شد. بدین ترتیب که سال اول بهره برداری از ابتدای ماه مرداد تا انتهای تیر ماه سال بعد در نظر گرفته خواهد شد.
راهکار پیشنهادی دوم، بدون تغییر دادن فیلد ماه تهیه ترازنامه (Month of Balance) در نرم افزار COMFAR و با استفاده از یک تقویم فرضی خاص پروژه مورد مطالعه است. در واقع، به جای استفاده از تقویم های شمسی و میلادی، یک تقویم فرضی خاص پروژه تعریف می کنیم که شروع پروژه در ماه اول سال اول آن تعریف خواهد شد و بدین ترتیب شروع فاز بهره برداری در مثال فرضی بالا، ابتدای سال چهارم تقویم فرضی خواهد بود.
نکته ای که در خصوص راهکار دوم باید بدانید، در مورد زمانی است که طول فاز ساخت پروژه، ضریب صحیحی از دوازده نباشد. مثلا دو سال و نیم باشد. پیشنهاد کاربردی در این حالت، تنظیم کردن نقطه شروع پروژه بر ماه هفتم سال اول در تقویم فرضی عنوان شده در نرم افزار کامفار است. در این حالت نیز شروع فاز بهره برداری، در ماه اول سال چهارم خواهد بود.
ب. تنظیم فیلد تاریخ محاسبه ارزش فعلی:
در شرایطی که مقصود از محاسبه شاخص خالص ارزش فعلی کل سرمایه گذاری و حقوق صاحبان سهام، فقط تعیین کردن علامت آن و تعیین توجیه پذیری کلی پروژه باشد، اهمیتی ندارد که فیلد تاریخ محاسبه خالص ارزش فعلی در نرم افزار کامفار روی کدام گزینه تنظیم شده باشد.
چرا که مقدار عددی شاخص Net Present Value کاملا به نقطه زمانی منتخب جهت محاسبه ارزش زمانی هزینه ها و درآمد ها وابسته است، اما علامت شاخص NPV وابستگی به نقطه زمانی هدف منتخب ندارد. در این صورت اگرمقدار عددی شاخص خالص ارزش فعلی نیز در خروجی های نرم افزار کامفار نیز مورد نظر باشد، آنگاه باید فیلد تاریخ محاسبه خالص ارزش فعلی با دقت انتخاب شود.
نکته حائز اهمیت در خصوص نحوه محاسبه شاخص ان پی وی در نرم افزار کامفار آن است که کامفار، مشابه اکسل، هزینه ها و درآمد های ثبت شده در هر سال را متعلق به نقطه پایانی آن سال می داند. بنابراین، چنانچه فیلد تاریخ محاسبه شاخص NPV روی نقطه ابتدای سال اول تنظیم شود. آنگاه هزینه ها و درآمد های ثبت شده در سال اول نیز یک سال به عقب تنزیل خواهند شد.
بر اساس توضیحات ارائه شده در خصوص منطق محاسبه شاخص NPV در نرم افزار کامفار و اکسل، چنانچه سال اول را سال صفر فرض کنیم و قصد یک سال تنزیل شدن هزینه درآمد های سال اول را نداشته باشیم، آنگاه باید فیلد تاریخ محاسبه شاخص Net Present Value را روی گزینه دوم (نقطه پایانی سال اول) تنظیم کنیم که پیش فرض کامفار نیز همواره روی همین گزینه است.
نکته قابل ذکر دیگر در فهم محاسبه خالص ارزش فعلی در نرم افزار کامفار، توجه به این نکته است که عدد مربوط به خالص جریان نقدی ستون آخر در جدول جریانات نقدی تنزیل شده (ستون ارزش اسقاط) کاملا مشابه عدد سال آخر پروژه تنزیل می شود. منظور اینکه، مثلا اگر عدد خالص جریان نقدی سال آخر پروژه، نه سال تنزیل می شود، عدد ستون ارزش اسقاط نیز نه سال تنزیل خواهد شد.
برای مطالعه ادامه تنظیمات، به مقاله تنظیمات نرم افزار کامفار چهارم مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید