تامین مالی جمعی در ایران
در پست های قبل به تعریف روش تامین مالی جمعی و همچنین به برخی از ویژگی های این نوع از روش های تامین مالی پرداختیم. در این پست به بررسی روش تامین مالی جمعی در ایران می پردازیم.
رشد فین تک ها در سالهای اخیر در بستر اینترنت باعث بوجود آمدن شیوه های جدیدی برای تامین سرمایه برای کسب و کارها شده است. تأمین مالی جمعی به شکل مدرن آن، مدتی است که وارد ایران شده و در سالهای اخیر پلتفرمها و سایتهای سرمایهگذاری جمعی در زمینههای مختلف شروع به فعالیت کردهاند. پلتفرم هایی که در پست های بعدی حتما به معرفی آنها خواهیم پرداخت. به وجود آمدن این سکوهای تامین مالی جمعی که به عنوان زیرساخت های جذب تامین مالی های جمعی هستند، دستورالعملی بر اساس بند (4) قانون بازار اوراق بهادار به تصویب شورای عالی بورس اوراق بهادار رسید. (برای مطالعه این دستورالعمل کلیک کنید.)
اقدامات لازم برای پیشبرد مشارکت مالی جمعی
1- تحلیل وضع موجود و شناسایی خلاء ها در برنامه های توسعه کارآفرینی و اشتغال:
برنامه های آموزش و مشاوره کارآفرینی اغلب فاقد راه حل های تامین مالی بوده و کارآفرینان را برای کسب تسهیلات و منابع بانکی در فضایی غیرشفاف به حال خود رها می کنند. شناسایی خلاء ها در مراحل مختلف چرخه عمر ایده تا بازار و تهیـه نقشـه راه برای کاهش خلاء ها و دستیابی به نرخ بالاتر موفقیت در برنامه های توسعه کارآفرینی و اشتغال ضروری است.
2- تهیه پیش نویس قوانین و مقررات لازم:
قوانین جاری کشور در راستای اجرای روش های سنتی تامین مالی طراحی شده اند و ممکن است موانعی برای اجرای تامین مالی جمعی ایجاد نمایند، لذا بررسی دقیق قوانین و مقررات موجود (قانون تجارت، اوراق بهادار و …) و اصلاح احتمالی آنها ضروری است. علاوه بر آن، دولت ضمن تشویق برای مشارکت مالی جمعی، وظیفه حفاظت از حقوق مشارکت کنندگان و کارآفرینان را نیز بر عهده دارد. تجاربی از قانون گذاری مشارکت مالی جمعی در سایر کشورها وجود دارد که بررسی آنها مفید است.
از آنجا که مشارکت مالی جمعی ساز و کار جدیدی از کسب و کار را بوجود می آورد، می بایست تمام گروه های ذینفع از جمله کارآفرینان، سرمایه گذاران حرفه ای، کارگزاران و متخصصین رسانه های اجتماعی در تدوین قوانین و مقررات مشارکت داشته باشند.
3- توسعه آزمایشی درگاه واسط و خدمات پشتیبانی:
ایجاد یک درگاه واسط آزمایشی و اجرا به صورت محدود و کنترل شده (پایلوت)، می تواند در تشخیص نقاط ضعف و مشکلات احتمالی اجرای گسترده، موثر بوده و جامعه را از پیامدهای منفی بالقوه این ابزار جدید دور سازد.
4- ظرفیت سازی برای مشارکت مالی جمعی:
اجرای صحیح مشارکت مالی جمعی نیاز به آموزش و پشتیبانی از هر دو گروه کارآفرینان (چگونه با این شیوه بتوانند به موثرترین نحو وجوه مردمی را جذب کنند) و مشارکت کنندگان (از مشارکت انجام شده چه انتظاراتی می توانند داشته باشند) دارد. علاوه بر آن فرهنگ عمومی را باید برای پذیرش آن (منافع و مخاطرات) آماده کرد.
5- یکپارچه سازی با برنامه های فعلی توسعه کارآفرینی و اشـتغال:
مشارکت مالی جمعی یک سیاست متکی به خود نیست. موفقیت کسب و کارهای نـوزاد و نوپا را نمی توان تنها با ابزار مالی تضمین کرد. آموزش، مشاوره و تامین مالی ابزارهای مکمل هستند که در فضای کسب و کار مناسب اثربخش خواهند بود. علاوه بر آن هرچنـد برنامه مشارکت مالی جمعی در ظاهر می تواند به صورت مستقل اجرا بشود اما اجرای آن نیاز به هماهنگی میان دستگاه ها و نهادهای قضایی، مالی و تخصصی در رابطه با شرکت های کوچک و متوسط، نوآوری و کارآفرینی دارد. برای تسریع در موفقیت مشارکت مالی جمعی و همچنین استفاده بهتر از بودجه های دولتی موجود، بهتر است این برنامه با برنامه های فعلی حمایتی تجمیع شود.
فهرست سکوهای دارای گواهینامه تامین مالی جمعی
در زیر فهرست سکوهای دارای گواهینامه از سازمان فرابورس ایران که در حوزه تامین مالی جمعی فعالیت می کنند را مشاهده می کنید:
1- دونگی
2- کارن کراد
3- پارس فاندینگ
4- هم آفرین
5- ققنوس
6- آی بی کراد
7- حلال فاند
8- رضوی
9- زرین کراود
10- رایان
11- استارتامین
12- اینوستوران
13- تامین سرمایه امین
دیدگاهتان را بنویسید