مفهوم تامین مالی
مفهوم تامین مالی – تامین سرمایه
شرکتها و موسسات دولتی و خصوصی به منظور رسیدن به اهداف و اجرای طرحهای توسعهای خود نیازمند جذب منابع مالی و گاه مشارکت سایر فعالان اقتصادی و بازار سرمایه هستند. در این بین آشنایی با انواع روشهای تامین مالی و ابزارهای تامین مالی میتواند نقش موثری در اجرای به موقع و مناسب طرحها و نیز رسیدن به اهداف مدیریتی سازمان داشته باشند.
پیشبرد اهداف کلان اقتصادی مانند برخورداری از پایداری و دستیابی به رشد درون زا و قابل دوام اقتصادی از اهداف تمام نظام های اقتصادی می باشد. رشد روزافزون ابزارهای مالی و توسعه هرچه بیشتر نظام های مالی از این حقیقت منتج می شود که توسعه نظام مالی جزء لاینفک توسعه نظام اقتصادی است. توسعه نظام تأمین مالی در یک کشور، یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده، جریان های سرمایه گذاری داخلی و خارجی می باشد. تأمین مالی در حقیقت به مجموعه فرایندهایی اطلاق می شود که جهت تأمین منابع و سرمایه مورد نیاز برای انجام فعالیت های تجاری، خرید و یا سرمایه گذاری انجام می شود. روش های متفاوتی برای تأمین مالی فعالیت تجاری وجود دارد که بانک ها و مؤسسات مالی مختلف می توانند از آنها برای تأمین مالی شرکت ها استفاده نمایند. یکی از پیش شرط های اساسی موفقیت در کسب و کار، دسترسی به منابع مالی کافی ، مدیریت صحیح منابع مالی و استفاده بهینه از آنهاست. مدیران بنگاه های اقتصادی در عصر حاضر، با توجه به محدودیت های منابع مالی به ویژه در عرصه تجارت جهانی و تنگ شدن رقابت، تحت فشار فزاینده ای قراردارند تا هزینه های عملیاتی و بهای تمام شده را کاهش دهند
روش های تامین مالی
یکی از مهم ترین چالش هایی که پیش روی کشورهای در حال توسعه قرار دارد، نحوه تامین مالی و تهیه بودجه اجرایی لازم برای انجام پروژه های زیربنایی و زیر ساختی و نیز بهره برداری از محصولات و خدمات حاصل از آن پروژه هاست.
با توجه به وضعیت خاص کشورهای در حال توسعه و بحران های مالی که در این کشورها وجود دارد، امکان تامین سرمایه مورد نیاز برای اجرای پروژه های بزرگ به راحتی فراهم نمی شود، بنابراین انتخاب روش تامین مالی مناسب در مورد پروژه ها مساله مهمی است. در بسیاری از پروژه ها به دلیل مسائلی مانند حجم بالای سرمایه مورد نیاز حساسیت بالای پروژه از نظر مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی، عدم تمایل حضور خارجیان و سرمایه گذاری آنها مساله تامین مالی مورد توجه مسوولان حکومتی قرار می گیرد. با حمایت ها و اعتبارات دولتی می توان وجوه مورد نیاز در تعدادی از پروژه ها را تامین کرد، اما در پروژه های زیرساختی که امکان تامین وجوه کامل آن توسط دولت فراهم نیست و مورد نیاز کشور نیز هستند، مانند پروژه های نفتی، گازی، پتروشیمی و بسیاری از صنایع دیگر برای توسعه زیر ساخت ها نیاز اساسی برای حضور سرمایه گذاری خارجی و استفاده از تسهیلات بانک ها و موسسات خارجی وجود دارد. تفکر در خصوص راهکاری برای تامین منابع مالی مورد نیاز پروژه از مراحل اولیه، برای اطمینان از به انجام رسیدن پروژه است. در انتخاب روش مناسب تامین مالی در مرحله امکان سنجی پروژه باید به تمام موارد و خواسته های بخش های مختلف درگیر در پروژه از کشور میزبان پروژه، صنعت مرتبط با پروژه، پیمان کاران، خریداران، تهیه کنندگان، بانک های قرض دهنده، مساله ریسک ها و به طور کلی تمام بخش های درگیر در پروژه توجه کرد و سپس با توجه به ارجحیت و اهمیت هر کدام از آنها به انتخاب روش مناسب پرداخت باید توجه کرد که ساختار استفاده شده برای تامین مالی پروژه در یک کشور ممکن است به دلیل وجود تفاوت ها در قوانین و شرایط آن موثر نباشد در حالی که به طور موثری در کشور دیگری استفاده شود. نکته مهم انتخاب شکل صحیح روش تامین مالی با توجه به شرایط هر پروژه و کشور میزبان پروژه است.
یکی از تصمیماتی که مدیران واحد اقتصادی به منظور حداکثر ساختن سود سهامدارن می گیرند، تصمیماتی درخصوص تامین مالی می باشد. این نوع تصمیم گیری ها مربوط به ساختار سرمایه و همچنین تعیین و انتخاب بهترین شیوه تامین مالی و ترکیب آن می باشد. منابع مالی هر واحد اقتصادی از منابع داخلی و خارجی تشکیل شده، منابع داخلی شامل جریان های نقدی حاصل از عملیات، وجوه حاصل از فروش دارایی ها و منابع خارجی شامل استقراض از بازارهای مالی و انتشار سهام می باشد. بنگاه ها می توانند منابع خود را از طریق انتشار سهام ، افزایش سرمایه ، انتشار اوراق مشارکت ، گواهی سپرده و … تأمین کنند.
معرفی انواع روش های تامین مالی
نکته مهمی که در رابطه با انتخاب روش های مالی بایستی جهت بهترین بازده مورد انتظار در نظر گرفت، اطلاع از نوع، ویژگی ها و شرایط پروژه است. انواع تأمین مالی شامل دریافت وام کوتاه یا بلند مدت، مشارکت در سرمایهگذاری، سرمایهگذاری به شرط خرید محصول، فروش سهام شرکت یا صدور اوراق قرضه (البته دو روش آخر برای شرکتهای بزرگ مقدور است) و غیره انجام میگیرد. تأمین مالی پروژهها چه مربوط به بخش دولتی باشد و چه بخش خصوصی یا از طریق منابع داخل کشور صورت میگیرد یا از طریق جذب منابع خارجی. در هر کدام از این روشها گزینههای مختلفی وجود دارد که کارفرمای پروژه با توجه به نیاز خود از یکی از این دو روش پروژه خود را تأمین مالی میکند. در ادامه هر کدام از این روشها به تفصیل بررسی میشود.
انواع روش های تأمین مالی داخلی:
روشهای تأمین مالی داخلی در دو گروه تأمین مالی کوتاهمدت و بلندمدت موردمطالعه قرار میگیرد. تأمین مالی کوتاهمدت برای پشتیبانی سرمایهگذاری موقت در داراییهای جاری مورد استفاده قرار میگیرد.
روش های تأمین منابع مالی کوتاهمدت:
– اعتبار تجاری
– وامهای بانکی
– وام های مؤسسات مالی تجاری
– صدور اسناد تجاری
روش های تأمین مالی بلندمدت
– سهام عادی
– سهام ممتاز
– اوراق قرضه
– اوراق مشارکت
– اوراق بهادار قابلتبدیل به اوراق مشارکت یا اوراق قرضه
انواع روش های تامین مالی خارجی
– روشهای قرضی (استقراضی)
– فاینانس
– یوزانس
– خطوط اعتباری
– وامهای بین المللی
– روشهای غیر قرضی (سرمایه گذاری)
دیدگاهتان را بنویسید