نرخ بهره (Interest Rate):

نرخ بهره میزان پولی است که به وسیله وام دهنده برای استفاده از دارایی هایش از وام گیرنده گرفته می شود و به شکل درصدی از اصل سرمایه بیان می شود. نرخ بهره عموما به شکل سالانه مورد اشاره قرار می گیرد که به آن نرخ سود سالانه می گویند. دارایی های قرض گرفته شده می تواند شامل وجه نقد کالاهای مصرفی، دارایی های بزرگی چون ماشین آلات با ساختمان باشد.

سود با بهره ضرورت پولی است که از بابت اجاره با قرض و به خاطر استفاده از دارایی، گرفته می شود. در مورد دارایی های بزرگ، مثل ماشین آلات با ساختمان، نرخ بهره بعضی اوقات با عنوان “نرخ اجاره بها” شناخته می شود. زمانی که طرف وام گیرنده دارای ریسک کم باشد، معمولا نرخ بهره پایینی از او اخذ می شود. اگر وام گیرنده با ریسک بالا در نظر گرفته شود، نرخ سودی که گرفته می شود هم بالاتر خواهد بود.

بهره توسط وام دهنده و برای جبران فرصت استفاده از دارایی در نظر گرفته می شود. در مورد قرض دادن پول، وام دهنده می توانست پول خود را در صندوق های سرمایه گذاری یا سپرده های بانکی بگذارد تا اینکه آن را به کسی با جایی قرض دهد. با قرض دادن دارایی، قرض دهنده ممکن است قادر باشد تا درآمدی که مایل بود از آن دارایی به دست بیاورد برای خود ایجاد کند.

بهره به دو صورت قابل محاسبه است: بهره ساده و مرکب.

بهره ساده: نرخ تعیین شده ای است که بر اساس اصل پول قرض گرفته با سپرده گذاری شده به عنوان سود محاسبه می شود و به وام دهنده یا سپرده گذار پرداخت می شود .

بهره مرکب: مبلغی است که بر اساس مبلغ اصلی و نیز سود انباشته دوره های قبل محاسبه می شود و بنابراین می تواند به عنوان “بهره بر سود” در نظر گرفته شود.

در صورت محاسبه بهره وام به صورت مرکب، ممکن است تفاوت عمده ای در میزان سود قابل پرداخت وام گیرنده نسبت به شیوه ساده ایجاد شود. اما از سوی دیگر اگر شما یک سرمایه گذار باشید، سود مرکب می تواند عامل تاثیر گذاری در افزایش سرمایه و تولید ثروت برای شما باشد.

مقدار بهره ساده با فرمول زیر و به سادگی قابل محاسبه است:

Simple Interest = P x I x N

Simple Interest = بهره ساده

P = اصل سرمایه (وام)

I = نرخ بهره سالانه

N = تعداد سالها

فرض کنید ۱۰۰۰ تومان با نرخ سود سالانه ۲۴ درصد برای ۹ ماه وام گرفته اند. در این صورت شما ۱۸۰ تومان بهره مقروض خواهید بود.

(۱۰۰۰ * ۰/۲۴ * ۰/۷۵)

برای محاسبه بهره مرکب با استفاده از فرمول ترکیبی زیر داریم:

Compound Interest = P x [( 1+I ) N – 1]

Compound Interest = بهره مرکب

P = اصل سرمایه (وام)

I = نرخ بهره سالانه

N = تعداد سالها

فرض کنید ۱۰۰۰ تومان با نرخ سود سالانه ۲۴ درصد برای ۹ ماه وام گرفته اید. در این صورت شما ۱۷۵ تومان بهره مقروض خواهید بود

x [(1+0.24)0.75 – 1] 1000

مقدار بهره وقتی از روش بهره مرکب استفاده می کنیم بالاتر است، چون بهره به صورت ماهانه از اصل سرمایه + سود انباشته شده از ماه های قبلی گرفته می شود. بهره پرداختی برای چارچوب های زمانی کوتاه تر، برای هر دو روش نسبتا مشابه خواهد بود. با افزایش زمان بازپرداخت، تفاوت بین این دو نوع از محاسبات بهره نیز رشد می کند.

یکی از مولفه هایی که بعضا در کار با نرم افزار کامفار با آن دچار ابهام می شوند، محاسبه بهره وام دوران تنفس و پرداخت آن بعد از این دوره می باشد. در طول دوره ساخت و ساز، سرمایه گذار برای وامی که از بانک می گیرد قسط پرداخت نمی کند اما بهره متعلقه وام را می پردازد که اصطلاحا بهره سرمایه ای شده (Capitalize Interest) نام دارد.

البته در مواقعی به جهت شرایط خاص برخی از پروژه ها علاوه بر دوره احداث که به جهت اجرای پروژه سرمایه گذار قادر به بازپرداخت وام نمی باشد، مدت زمان اضافه ای را بعنوان دوره تنفس در نظر می گیرند و بازپرداخت وام پس از اتمام دوره احداث باضافه دوره تنفس (دوره مشارکت مدنی) آغاز می شود. پرداخت بهره دوران تنفس وام های بلند مدت در اکثر قراردادهای پرداخت تسهیلات از سوی بانکها به پروژه های سرمایه گذاری، در طول دوره بازپرداخت وام انجام می شود، لذا پرداخت بهره دوران تنفس وام، به دوره بازپرداخت وام انتقال می یابد که این کار به صورت اصولی از طریق آیتم بهره سرمایه ای شده در قسمت “بهره” در سرفصل وام بلند مدت نرم افزار کامفار انجام می شود. این گزینه شامل دو قسمت می باشد:

درصد بهره سرمایه ای شده:

منظور این است که چند درصد بهره دوران ساخت را سرمایه گذار می پردازد که معمولا 100% را وارد می کنیم.

سرمایه ای شدن بهره:

یعنی از تاریخ برداشت وام تا چه تاریخی، سرمایه گذار بهره وام خواهد داد تا بعد از آن اقساط شروع شود. که معمولا تا پایان دوره ساخت و ساز و دوران تنفس (ابتدای دوره بازپرداخت) را شامل می شود. اما استفاده از آیتم بهره سرمایه ای شده در کامفار، منجر به تعریف وام جدید معادل با بهره دوران تنفس خواهد شد، لذا به منظور ارائه گزارش شفاف تر در خصوص مبلغ وام، انتقال بهره دوران تنفس به دوره بازپرداخت، می تواند به صورت دیگری در نرم افزار کامفار انجام شود به گونه ای که مبلغ وام در گزارش خروجی، دقیقا معادل با مبلغ مصوبه وام دیده شود، بدون اینکه وام فرضی مربوط به بهره دوران تنفس با آن جمع شده باشد.