اثر عوامل خارجی در ارزشگذاری
همانطور که در مقالات قبلی توضیح داده شد، متغیرهای بسیاری وجود دارند که در ارزشگذاری داراییها موثر هستند. یکی از این متغیرها بازار داخلی است، تحولات اقتصادی و سیاسی، عملکرد بازارهای مشابه و…، مهمترین عوامل تأثیرگذار داخلی هستند. در این مقاله قصد داریم درمورد عامل دیگری به نام بازار خارجی توضیحاتی خدمت شما ارائه دهیم. به طورکلی نوسانات قیمت نفت، گاز، محصولات پتروشیمی و فلزات اساسی و سایر کامودیتیها، تحولات اقتصادی و سیاسی شرکای تجاری و تحریمهای اقتصادی از مهمترین عوامل تأثیرگذار خارجی هستند. پس در نتیجه کارشناسان قبل از ارزشگذاری داراییها باید مطالعاتی در خصوص شرایط بازار خارجی و تاثیر عوامل بیان شده در تعیین ارزش داراییها را مورد بررسی قرار دهند. زیرا تغییر هر یک از این عوامل خارجی سبب افزایش نااطمینانی شده و ارزش دارییها را تحت تاثیر قرار میدهد.
محیط اقتصاد بینالملل
بررسی محیط اقتصاد بینالملل اهمیت و تأثیر شایانی در شناسایی عدم قطعیتهای ایجاد شده در مسیر ارزشگذاری داراییها دارد. به طور مثال اولین گروه از پارامترهای تأثیرگذار که بر بورس اوراق بهادار نیز بسیار تاثیر دارد، نوسانات جهانی قیمت نفت و فرآوردههای نفتی، محصولات پتروشیمی، فلزات اساسی و سایر کامودیتیها و شاخص دلار و جریان سرمایهگذاری خارجی است. نوسانات قیمتهای جهانی نفت و فرآوردههای نفتی، محصولات پتروشیمی و فلزات اساسی بر میزان صادرات و درآمد شرکتهای (به عنوان دارایی) صادرکننده این محصولات اثر میگذارد. همچنین هزینه تولید از طریق واردات مواد اولیه تغییر خواهد کرد و در نتیجه این موضوع درآمد شرکتها تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در نتیجه نیاز است تحولات اقتصادی جهانی به دقت مورد بررسی قرار گیرد و تخمینی از تمامی مواردی که در این بخش بیان شد برای تعیین استراتژی و جلوگیری از ضرر و زیان تدوین شود.
تحولات اقتصادی و سیاسی شرکای تجاری
یکی از عوامل تاثیر گذار در ارزشگذاری داراییها تحولات اقتصادی به وجود آمده در منطقه و سطح جهانی است. فرض کنید کارشناسی قصد دارد یک شرکت را ارزشگذاری کند، بعد از اینکه کارشناس اطلاعاتی از بازار داخلی جمعآوری و عوامل تولید را شناسایی کرد باید تحولات اقتصادی و سیاسی شرکای تجاری نزدیک نظير چين، هند، كره جنوبی، تركيه، عراق و امارات را مورد برررسی قرار دهد. زیرا هر اتفاقی در این کشورها بر جريان درآمدی شرکت مورد نظر اثرگذار است. در نتیجه نیاز است کارشناسان برای صادارات محصولات شرکت، ابتدا تقاضای محصول را در سطح منطقه تخمین بزنند، سپس کشورهایی که در بازار هدف قرار می گیرند را شناسایی کنند. در نهایت تقاضای محصول شرکت در کشور مورد نظر را برآورد کنند. همچنین هر عاملی سبب کاهش جریان درآمدی شرکت از سمت این کشورها میشود باید شناسایی شود و تاثیر آن مورد بررسی قرار گیرد.
تحریمهای اقتصادی و تاثیر آن بر بازار سرمایه ایران
تحریم اقتصادی اقدام برنامهریزی شده یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی برای اعمال فشار بر کشور هدف با مقاصد مختلف سیاسی است. تحریم اقتصادی با ایجاد بیثباتی در متغیرهای اقتصاد کلان و افزایش هزینه تجارت خارجی، نقل و انتقال پول و کاهش حجم مبادلات تجاری، سبب کاهش جریان درآمدی شرکتها (بعنوان دارایی مالی) خواهد شد. همچنین به دلیل تحریمها تامین مواد تولید با مشکل مواجه میشود و ممکن است حیات شرکت تحت تاثیر قرار گیرد. در نتیجه تاثیر یک شرکت از تحریم یکی از مسائلی است که باید به دقت مورد بررسی قرا گیرد بخصوص در مورد کسب و کارهایی که هنوز شکل نگرفتهاند. پس کارشناسان باید با دقت، میزان وابستگی فرآیند تولید و جریان درآمدی شرکتها را به تحریمها بررسی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید