کارشناسان مالی برای ارزش‌گذاری یک دارایی باید تقاضا دارایی و عرضه آن را مورد بررسی قرار دهند، این امر سبب می‌شود اثرات نامطلوب ریسک‌های به وجود آمده از طریق آن‌ها کاهش یابد. به طورکلی پیش‌بینی عرضه و تقاضا فرآیندی سیستماتیک است که در سه سطح انجام گیرد، اول در سطح کلان، سپس در صنعت، مرحله‌ آخر کسب و کاری که دارایی مربوطه را تولید می‌کند. در ادامه مطلب هریک از این مراحل بصورت مختصر توضیح داده شده است. همچنین برای مطالعه روش‌های تخمین عرضه و تقاضا در این سه سطح می‌توانید مطالب قبلی سایت را با کلیک کردن بخوانید.

کلان

در این مرحله باید پیش‌بینی‌هایی برای شرایط عمومی اقتصادی انجام شود مثلا:

  • مشخص شود تولیدات صنعتی چه‌گونه است؟
  • درآمد ملی چه گونه‌ به هر یک از این صنایع تخصیص یافته است؟

به طورکلی در پیش‌بینی عرضه و تقاضا در سطح کلان باید شرایط عمومی اقتصادی، عوامل خارجی و سایر مواردی که تجارت درایی را مختل می‌کنند در نظر گرفته شوند. مثلا فرض کنید می‌خواهید یک شرکت را ارزش‌‌گذاری کنید، این شرکت محصول خاصی تولید می‌کند و شما می‌خواهید عرضه و تقاضای آن را در سطح کلان پیش‌بینی کنید. در نظر گرفتن این عوامل باعث می‌شود که شما از اطلاعات مربوط به تحقیقات بازار و تخمین اندازه بازار، عوامل تغییرات ناگهانی بازار و… آگاه شوید.

صنعت

در سطح صنعت، برخی از انجمن‌های صنفی داده‌های آماری هر صنعت را تهیه می‌کنند، کارشناسان با مراجعه به آن‌ها می‌توانند از داد‌ه‌های آن‌ها برای پیش‌بینی عرضه و تقاضای دارایی‌ها، شناخت رقبا، نحوه‌ی توسعه صنعت در آینده، تخمین عرضه و تقاضا در یک موقعیت جغرافیایی و… استفاده کنند. همچنین، با بررسی‌ صنعت مورد نظر می‌توان استراتژی‌های مختلف فروش را مطالعه کرد و علت رشد برخی از کسب و کار‌های مشابه را مورد مطالعه قرار داد. سپس با استفاده از این استراتژی‌ها و مقایسه آن با استراتژی‌های فروش شرکت نرخ رشد شرکت در آینده را پیش‌بینی کرد.

شرکت

در سطح شرکت، ابتدا باید استراتژی‌ شرکت برای خرید و فروش محصولات بررسی شود. سپس با استفاده از متغیر‌هایی خارجی و تاثیرگذار (مانند عوامل کلان) عرضه و تقاضای محصول برآورد ‌شود. این مرحله از حساسیت بیشتر نسبت به مراحل قبلی برخوردار است زیرا در مراحل قبل همانطور که بیان شد موسسات بسیاری وجود دارند که اطلاعات آماری و گزارش‌های کارشناسی منتشر می‌کنند. ولی در این مرحله ممکن است هیچ اطلاعاتی از دارایی مورد نظر وجود نداشته باشد (یک ایده کسب و کار باشد). پس نیاز است عوامل مختلفی مانند تغییر درآمد، سلایق و ترجیحات مصرف‌کننده، فناوری، استراتژی‌های فروش، مسائل مربوط به مواد اولیه، مسائل مربوط به هزینه سربار و… مورد بررسی قرار گیرد و تاثیر‌ آن‌ها در برآورد عرضه و تقاضا مشخص شود.

منابع

اگر شما یک کارشناس ارزش‌گذاری هستید و قصد دارید ارزش یک دارایی مالی مانند شرکت را برآورد کنید. با مراجعه به سایت‌های مرکز آمار ایران، بانک مرکزی، اداره گمرک، بورس اوراق بهادار و برخی دیگر نهاد‌های دولتی اطلاعات ماهانه و سالانه مرتبط با شرایط کلان و صنایع را بدست آورید. اطلاعات منتشر شده در این سایت‌ها در پیش‌بینی عرضه و تقاضای کلان بسیار مفید هستند.