مفهوم مدیریت مالی
در هر کسب و کاری مسائل مالی حرف اول را می زند و یکی از مهم ترین موضوعاتی می باشد که صاحبان کسب و کار ها و مدیران بایستی به آن دقت و توجه کافی را داشته باشند. در این راستا، در ادامه مطلب به شرح مدیریت مالی در کسب و کارها پرداخته خواهد شد. به کاربرد اصول و مفاهیم اقتصادی، مدیریت مالی گفته می شود که برای تصمیم گیری و حل مساله به آن توجه می گردد.
در واقع می توان گفت که مدیریت مالی همان اقتصاد کاربردی می باشد. بیشتر آنچه را که در اقتصاد خرد و کلان آموزش می دهند، در اصول مدیریت مالی به کار گرفته می شوند. به طور کلی می توان مدیریت مالی را در حوزه های زیر تفکیک نمود:
حوزه های مدیریت مالی:
بحث داغ مدیریت مالی یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در جامعه امروزی به شمار می رود که آن را به 3 حوزه زیر تفکیک نموده اند. در ادامه به شرح حوزه های مدیریت مالی پرداخته شده است.
مدیریت مالی:
در برخی مواقع مدیریت مالی را با عنوان (corporate finance) و یا (business finance) می خوانند که به آن مدیریت مالی بنگاه های کسب و کار گفته می شود. در واقع این نوع از مدیریت مالی، بیان کننده تصمیم گیری مالی در داخل واحدهای تجاری می باشد که وظیفه مدیر مالی عبارتست از:
- حفظ نقدینگی
- استفراض از بانک
- تحصیل سایر شرکت ها
- انتشار اوراق قرضه و سهام
سرمایه گذاری:
سرمایه گذاری را با قیمت گذاری اوراق بهادار و رفتار بازارهای مالی می شناسند. بدین صورت که ممکن است وظیفه یک مدیر سرمایه گذاری شامل موارد زیر شود:
- ارزش گذاری سهام عادی
- انتخاب اوراق بهادار برای یک صندوق بازنشستگی
- ارزیابی عملکرد پرتفوی
موسسات مالی:
موسسات مالی در حقیقت به شرکت های مالی مانند بانک ها گفته می شود که غیر از حوزه مدیریت مالی که در آن حیطه مشغول فعالیت باشید، از دانش مدیریت مالی مشابهی استفاده خواهید کرد.
ویژگی های مدیریت مالی:
از جمله ویژگی های مدیریت مالی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تحلیلی است.
- مبتنی بر اصول اقتصادی است
- از اطلاعات حسابداری به عنوان نهاده ورودی تصمیم گیری استفاده می کند.
- مطالعه چگونگی سرمایه گذاری و افزایش بهره وری پول است.
- دائما در حال تغییر است.
- دارای چشم انداز جهانی است.
مطالعه مقاله صندوق کار آفرینی امید را به شما عزیزان پیشنهاد می دهیم.
هدف مدیریت مالی:
بنابراین می توان گفت که هدف مدیریت مالی به حداکثر رساندن ارزش های شرکت مورد نظر می باشد. مفهوم این هدف بسیار پیچیده است زیرا مدیران شرکت با ذینفعان بسیاری از جمله مالکان، بستانکاران، فعالان بازار سرمایه و… سروکار دارند.
بنابراین هدف مدیریت مالی، بیشینه کردن ثروت سهامداران در شرکت های سهامی می باشد که به صورت ارزش بازار حقوق صاحبان سهام برابر ارزش فعلی جریانات نقدی آتی مورد انتظار مالکان است. همان گونه که در بالا ذکر شد، هدف مدیریت مالی به حداکثر رساندن ثروت مالک یا مالکان می باشد که تحقق بخشیدن این موضوع مهم بر اساس بیشینه کردن سود اقتصادی میسر می گردد که دارای مفهومی متفاوت با سود حسابداری است.
سود اقتصادی شامل تفاوت درآمدها و هزینه هاست که این هزینه ها نیز شامل هزینه فرصت منابع سرمایه گذاری برای وجوه است. سود نرمال، حداقل میزان بازدهی مورد تقاضای سرمایه گذار را برای وجوه او دارد.
به عبارتی می توان گفت که مقدار سود در شرایطی است که سود اقتصادی صفر است که این سود با سود حسابداری متفاوت است زیرا سود حسابداری هزینه فرصت وجوه را نادیده می گیرد و مشمول رویه های حسابداری است که ممکن است جریانات نقدی واقعی و واقعیت اقتصاد را نشان ندهد.
نقش مدیر مالی:
شرکت های سهامی بایستی به منظور ادامه کسب و کار خود، انواع متنوعی از دارایی های واقعی را داشته باشند. بسیاری از این دارایی ها همچون کارخانه و ماشین آلات در گروه دارایی های مشهود قرار می گیرند و سایر دارایی هایی نظیر دانش تخصصی و حق امتیاز، نامشهود هستند. اما باید این نکته را به خاطر داشت که بایستی بابت تمام این دارایی ها وجه پرداخت گردد.
شرکت های سهامی برای تامین این وجوه نسبت به فروش ادعاهایی نسبت به این دارایی ها و جریانات نقدی عایدی آنها در آینده اقدام می کنند که به این ادعاها، دارایی مالی گفته می شود. بنابراین می توان گفت جایگاه مدیر مالی بین عملیات شرکت و بازارهای مالی واقع شده است. با توجه به آنچه تا کنون گفته شد، سیر تکاملی مدیریت مالی دارای سه ویژگی مهم به شرح زیر می باشد:
- مدیریت مالی رشته نسبتا جدید و از شاخه های علم مدیریت است.
- مدیریت مالی آنگونه که در حال حاضر به کار می رود بر تصمیم گیری استوار است و از ابزارها و روش های تجزیه و تحلیل داده ها، کامپیوتر، اقتصاد و حسابداری مالی استفاده می کند.
- حرکت مستمر و سرعت فزاینده پیشرفت های اقتصادی، نویدبخش این است که مدیریت مالی نه تنها نقشی مهم تر بر عهده می گیرد، بلکه بر سرعت پیشرفت این رشته علمی نیز افزوده خواهد شد تا بتواند راه گشای مدیران شرکت هایی باشد که همواره با مسائل و مشکلات تازه رو به رو می شوند.
در پایان مطالعه مقاله آشنایی با معافیت های مالیاتی کسب و کارها به مخاطبین عزیز پیشنهاد می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید