در پست های قبلی به تعریف اوراق مشارکت و اوراق قرضه به صورت جدا پرداختیم و متوجه شدیم که هر دو از روش های تامین مالی محسوب می شوند.  در این پست به تفاوت آنها می پردازیم.

نکته ای که حائز اهمیت است این است که اوراق قرضه به موجب نظریه شماره 518 مورخ 1385 شورای نگهبان به لحاظ خلاف شرع بودن عملا امکان استفاده از آن در کشور منتفی گردیده و اوراق مشارکت جایگزین آن گردیده است.

اوراق قرضه اسنادی هستند که به‌ موجب آن‌ها ناشر متعهد می‌شود مبالغ معینی‌ را در فاصله‌های زمانی مشخص به دارنده پرداخت کند. همچنین ناشر موظف است در زمان سررسید اصل مبلغ را بازپرداخت کند.

اوراق مشارکت اوراق بهاداری هستند که با مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به قیمت اسمی مشخص برای یک مدت معین جهت تامین بخشی از منابع مالی درطرح های مورد نظر دولت و شرکتهای دولتی و خصوصی تحت نظارت بانک مرکزی منتشر می گردند. خرید و فروش این اوراق مستقیما یا توسط بورس صورت می گیرد.

تفاوت اوراق قرضه و اوراق مشارکت

تفاوت های اوراق قرضه و اوراق مشارکت می توان به صورت زیر دسته بندی نمود:

– اوراق مشارکت تنها در بازار بورس قابلیت معامله دارد در صورتی که اوراق قرضه یا اوراق بدهی خارج از بازار بورس نیز قابلیت معامله را دارد.

– نرخ بهره در اوراق مشارکت به صورت علی الحساب بوده در اوراق قرضه نرخ سود یکسان و ثابت است.

– سود اوراق مشارکت مشخص است اما میزان سود اوراق قرضه بر اساس میزان سود و زیان شرکت مشخص می شود و شناور است.

– باز پرداخت اصل و سود علی الحساب در اوراق مشارکت الزاما باید تضمین گردد در صورتی که در اوراق قرضه تضمین پرداخت سود و اصل مبلغ، اختیاری است.

– وجه اوراق قرضه به شرکت ناشر تملیک می شود لذا محدودیتی در نوع مصرف آن برای شرکت وجود ندارد و مصرف وجوه حاصل به صلاحدید ناشر ممکن است و دارنده صرفا بستانکار شرکت محسوب می گردد اما در اوراق مشارکت دارنده اوراق مشارکت با ناشر شریک می گردد.

– صدور اوراق قرضه تنها توسط شرکت سهامی عام صورت می گیرد در حالی که برای صدور اوراق مشارکت علاوه بر شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص و شرکت تعاونی نیز مجاز به صدور اوراق مشارکت هستند.