اوراق قرضه سبز مانند اوراق قرضه معمولی است به این معنا که هر دوی آنها به صادرکننده اوراق کمک می­ کنند تا در ازای پرداخت سود دوره­ای ثابت و بازپرداخت کامل اصل سرمایه در هنگام سررسید، وجوهی را برای پروژه های خاص یا ملزومات تجاری در حال انجام و برنامه‌هاي سبز جمع آوری کند.

اوراق قرضه سبز:

  • به پر کردن شکاف بین تأمین‌کنندگان سرمایه و دارایی‌های سبز کمک می‌کند،
  • به دولت‌ها کمک می‌کند تا منابع مالی پروژه‌ها را برای دستیابی به اهداف اقلیمی تأمین کنند،
  • سرمایه‌گذاران را قادر می‌سازد تا به اهداف پایداری دست یابند،
  • همراه با سایر ابزارهای نوآورانه بازار سرمایه، اوراق قرضه سبز می توانند از طریق دسترسی به سرمایه بلندمدت از پروژه های سبز جدید یا موجود حمایت کنند.

بازار اوراق قرضه سبز، پیوسته پتانسیل رشد عظیمی را از خود نشان می­ دهد. انتشار فزاینده اوراق قرضه سبز کمتر از 1 تریلیون دلار است، در حالی که ارزش بازار جهانی اوراق قرضه حدود 100 تریلیون دلار است. اوراق قرضه سبز به طور سالیانه در سال 2018، 167 میلیارد دلار افزایش یافت، در حالی که کل بازار اوراق قرضه حدود 21 تریلیون دلار افزایش یافت.

نیاز به رشد بیشتر، به یک اندازه بزرگ و ضروری است. آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (ایرنا) سرمایه‌گذاری‌های گذار انرژی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف بین‌المللی برای آینده ایمن از نظر اقلیمی را 110 تریلیون دلار در سال‌های 2016-2050، 3.2 تریلیون دلار در سال تخمین زده است (ایرنا، 2019). برای انرژی تجدیدپذیر، این امر به ­تنهایی به معنای افزایش بیش از دو برابری سرمایه‌گذاری جاری سالیانه 290 میلیارد دلاری در سال 2018 به 660 میلیارد دلار تا سال 2050 است (مکتب فرانکفورت، 2019؛ ایرنا، 2019). اوراق قرضه سبز می تواند بخشی از این شکاف مالی را پر کند.

تجارت تجدیدپذیر، احتمالاً عصری طلایی از نوآوری را تجربه می‌کند. ساختارهای اوراق بهادار و سرمایه‌گذارهای جدید با گذشت هر سال در حال ظهور هستند. سوال این است که آیا چنین نوآوری‌هایی بازاری را که در آن ریسک‌ها و نرخ بازگشت سرمایه کاملاً شفاف، قیاس‌پذیر و در دسترس است به طوری که بتواند به شکلی پایدار نقدشوندگی داشته باشد، تغذیه می‌کنند یا خیر. معمای بازگشت ریسک برای چنین سرمایه‌گذاری‌هایی در اوراق سبز بسیار نافذ و چالش‌برانگیز هستند.

  • آیا سرمایه‌گذاران باید بازگشت کمتری را در اوراق سبز از یک منتشرکننده نسبت به اوراق قهوه‌ای همان منتشرکننده قبول کنند؟
  • آیا باید منتشرکنندگان انتظار هزینه‌های تامین سرمایه کمتری را داشته باشند – امری که به greenium معروف شده است؟
  • آیا آنها باید نرخ‌های بازگشت داخلی پایین‌تری در دارایی‌های خصوصی سبز یا سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی قبول کنند؟

واکنش ابتدایی وام‌های مالی، در بسیاری موارد، خیر بود اما این امر در حال تغییر است. کوشش بسیاری برای بهتر کمی کردن ریسک‌های بلندمدت و بازگشت‌های سرمایه مرتبط با آب و هوا و اهداف پیشرفت تجدید‌پذیر سازمان ملل در برابر سودهای کوتاه‌مدت در جریان است و پیشرفت‌ها خود را نشان می‌دهند. این نوع تحلیل پیشرفته‌ترین در بازار اوراق سبز است، که قسمتی به علت ابعاد و مقیاس آن و شفافیت نسبی آن است.

در جایی که دیگر اوراق در بازارهایی وسیع‌تر از کمبود مطالعات سررسیدی و اندازه رنج می‌برند، بازار اوراق سبز با وجود کوچک بودن نسبت به بازارهای جهانی، داده‌هایی غنی برای تحلیل در این زمینه‌ها را ارائه می‌دهد. با وجود این، شنیده‌های قانع‌کننده‌ای شروع به ظهور در داده‌های بخش‌های خصوصی و عمومی کرده‌اند، اوراق سبز نمایش بهتری در قیمت‌گذاری، نقدشوندگی و بازده نسبت به همتایان قهوه‌ای خود داشته‌اند. هرچند جمع‌بندی جامع و کاملی دور از انتظار است اما به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران قادر به سرمایه‌گذاری در اوراق سبز، بدون ضربه زدن به عملکرد و بازده پورتفوی خود باشند و اینکه پتانسیل رو به افزایشی در طول زمان وجود دارد: همچنان که دارایی‌های متصل به آب و هوا، نشان داده‌اند که ریسک پایین‌تر و پتانسیل بازگشت سرمایه بهتری دارند.

توافق‌نامه تغيير اقليم پاريس، نقش مهمي بر رشد توجه به كاهش اثرات تغيير اقليم در كشورهاي مختلف داشته است. اوراق سبز ابزاری است كه به تامين مالي و اجراي پروژه‌ها و برنامه‌هاي سبز كمك می كند در خصوص پروژه‌هاي سبز تعريف خيلي مشخصی وجود ندارد. شركت‌هايی مانند اپل و تويوتا اوراق قرضه سبز خود را براي تاًمين مالی پروژه‌های كارايی انرژی، ساختمان سبز و خودروهای برقي صادر كرده‌اند. اين اوراق قرضه مانند ساير اوراق غير سبز عمل می كنند و هر دستگاه (موسسات مالی، شهرداری ها و دستگاه‌های حاكميتی) با صلاحيت انتشار اوراق می تواند اوراق قرضه سبز منتشر كند.

پروژه هایی که می توانند از این منابع مالی استفاده کنند شامل موارد زیر هستند:

  1. پروژه های فعال در حوزه ارتقای بهره وری مصرف انرژی به این معنا که برای تامین نیروی مورد نیاز شرکت­ها، انرژی های فسیلی کمتری مورد نیاز باشد
  2. پروژه های فعال در تولید انرژی های احیا شدنی
  3. پروژه های ساخت ساختمان های سبز
  4. پروژه های توسعه صنعت حمل و نقل سبز به معنای افزایش ساخت خطوط ریلی برقی یا اتوبوس های هیبریدی
  5. پروژه های طراحی و ساخت اقتصاد چرخشی به معنای استفاده چند باره از تمامی مواد و محصولات موجود در بازار یا توسعه صنعت بازیافت.