روش سطح مصرف یا مصرف سرانه

سرانه به معنای میانگین سرانه هر نفر است و اغلب در مشاهدات آماری به جای کلمه “به ازای هر نفر” استفاده می شود. این عبارت برای داده‌های اقتصادی یا گزارش‌دهی استفاده می‌شود، اما تقریباً برای هر رویداد دیگری از توصیف جمعیت نیز به کار می‌رود.

بر اساس تعریف فوق، مصرف سرانه میانگین استفاده از یک محصول، خدمات یا سایر کالاها برای هر نفر است. برای مثال اگر علاقه مند به سرمایه گذاری در یک کالا هستیم، می توانیم سرانه مصرف یک ماده غذایی خاص را بر اساس فعالیت های اقتصادی یک کشور، مانند تولید ناخالص داخلی،محاسبه کنیم. می توانیم یک محاسبه سریع انجام دهیم تا به ما کمک کند سالانه مقایسه کنیم آیا چیزی که در حال تحقیق هستیم روند صعودی یا نزولی دارد.

در این روش متوسط نرخ رشد مصرف سرانه در سالهای گذشته محاسبه می‌شود. پیش‌بینی تقاضا با لحاظ كردن متوسط نرخ رشد سرانه و نرخ رشد جمعیت بدست می‌آید.

X n = A. ( 1+P ) n C (1+ r) n

A: جمعیت كنونی

P: نرخ رشد جمعیت

n: سال مورد محاسبه

C: مصرف سرانه در سال پایه

r: نرخ رشد مصرف سرانه

X: تقاضا

روش فوق زمانی استفاده می‌شود كه امكان استناد به شاخص مصرف سرانه در مطالعه وجود داشته باشد.

مثالی که می تواند موضوع را برایمان بیشتر روشن کند را بررسی می کنیم. در سال 1400 مجله دنیای بورس در خصوص مصرف سرانه شیر در ایران گزارشی تهیه نموده است. در این گزارش آمده که در سال 1390 مصرف سرانه این کالا 127 لیتر بوده است. به مرور در هر سال ازاین میزان کاسته شده و در نهایت در آخرین مقطع مورد بررسی یعنی سال 1398 به 106 لیتر رسیده است. به عبارت دیگر در طول 8 سال مصرف شیر 21 لیتر کاهش داشته است، یعنی به طور متوسط هر سال بیش از 2 و نیم لیتر کاهش.

در ادامه نیز به پیش بینی مصرف شیر در سال های آینده پرداخته است. برای مطالعه متن کامل این گزارش اینجا کلیک کنید.