ریسک صنایع نفتی

– قرارداد خرید نفت و گاز

با توجه به نوسان قیمت نفت و گاز در بازارهای جهانی، در دسترس نبودن آن وابستگی حیاتی این صنایع به این ماده خام لزوم انعقاد قراردادهای محکم خرید در ابتدای پروژه با تولیدکنندگان نفت و گاز احساس می گردد. در صورت عدم توجه بانی به این موضوع تهیه این مواد در زمان بهره برداری از معضلات اصلی پروژه خواهد بود.

– نشت لوله

از جمله ریسک های پروژه های نفتی می توان به نشت خط انتقال نفت و گاز پروژه مورد نظر اشاره کرد که می‌تواند سبب هدر رفتن مقادیر زیادی انرژی و مواد خام گردد.

– عدم پرداخت مطالبات

با توجه به اینکه بانی پروژه در چنین پروژه هایی در هنگام بهره برداری معمولاً با چندین شرکت توزیع محصول مواجه هست، در نتیجه تاخیر یا عدم پرداخت قیمت محصولات توسط این شرکت ها حیات پروژه در دوره بهره‌برداری را تهدید خواهد کرد. هرچه به تعداد این شرکت‌ها افزوده شود، جمع آوری مطالبات بیشتر خواهد بود.

– تعرفه های کنترل شده

کنترل دولتی بر قیمت محصولات پروژه در صورتی که مابه‌التفاوت آن با قیمت مورد پیش‌بینی بانی پروژه در قرارداد BOT بین بانی و کارفرما دیده نشده باشد، باعث عدم تحقق درآمدهای مورد انتظار بانی از پروژه خواهد شد.

– قوانین زیست محیطی

در تمامی پروژه های مربوط به نفت و گاز و پتروشیمی موضوع دفع ضایعات حاصل از فعالیت این صنایع یکی از مهمترین چالش های محیط زیستی تبدیل شده است. سازمان های محیط زیستی در این مورد به شدت حساس و قوانین مربوط به دفع این ضایعات هر روز سخت گیرانه تر از پیش می باشد.

برگرفته از کتاب “قراردادهای BOT و کاربرد آن در قراردادهای زیربنایی ایران