روش روند گذشته یا تداوم روند قبلی

یکی از روش های پیش‌بینی تقاضا استفاده از داده‌های گذشته و بررسی تداوم روند تقاضا از گذشته است. در این روش، حجم زیادی از داده های قابل اعتماد برای پیش بینی تقاضا مورد نیاز است. این روش فرض می‌کند که عوامل موثری مانند فروش و تقاضا از روندهای گذشته در آینده ثابت می‌مانند.

در این پیش‌بینی که از طریق تحلیل داده‌های گذشته برگرفته از دفاتر حسابداری سال قبل انجام می‌شود، در مورد سازمان‌های جدید، داده‌ها از سازمان‌هایی که قبلاً در همان صنعت وجود داشتند گرفته می‌شود. این روش از داده های سری زمانی برای پیش بینی تقاضای یک محصول استفاده می کند.

بنابراین این رویکردی است که فرض می‌کند روند تقاضای امسال تقریباً مشابه تقاضا در سال گذشته خواهد بود. پیش‌بینی برای این نوع از تقاضا، ساده‌تر از انواع دیگر است، زیرا نیازی به استفاده از روش‌های آماری یا مطالعه روندهای اقتصادی ندارد. ما از این روش پیش بینی می توانیم برای محاسبه تقاضا بخش مطالعات بازار در یک طرح امکان سنجی استفاده کنیم.

برای مثال، یک تیم فروش لباس‌ را در نظر بگیرید. آنها بیش از 10 سال است که در تجارت هستند و کسب و کار خود را در سطح مناسبی از درآمد و سودآوری ساخته اند. در حالی که آنها قصد ندارند به زودی بازنشسته شوند، همچنین برنامه ای برای توسعه ندارند.

آنها میانگین سه سال گذشته داده های فروش خود را به دست می آورند و از آن برای پیش بینی روندهای سال آینده استفاده می کنند. داده های تاریخی به آنها می گوید که بهترین ماه های آنها ماه های اسفند و شهریور و بدترین آنها ماه مرداد و آبان است. آن‌ها از این اطلاعات برای ایجاد پیش‌بینی روند خود استفاده می‌کنند که به آنها می‌گوید چه زمانی باید سفارشات عمده‌ خود را ثبت کنند.

روش پیش بینی روند شامل سه تکنیک بر اساس داده های سری زمانی است که عبارتند از:

1- روش گرافیکی:

ساده ترین روش آماری است که در آن داده های فروش سالانه بر روی یک نمودار رسم می شود و از میان این نقاط رسم شده خطی ترسیم می شود. این خط به گونه ای رسم می شود که فاصله بین نقاط و خط حداقل باشد. در این روش، فرض بر این است که فروش آتی همان روندی را در پیش خواهد گرفت که سوابق فروش گذشته دنبال می شود. اگرچه روش گرافیکی ساده و کم هزینه است، اما قابل اعتماد نیست. زیرا گسترش خط روند ممکن است شامل ذهنیت و سوگیری شخصی محقق شود.

2- برازش معادله روند یا روش حداقل مربعات:

روش حداقل مربعات یک روش رسمی است که در آن خط روند در سری زمانی با استفاده از داده های آماری برای تعیین روند تقاضا برازش می شود. شکل معادله روند را که می‌توان به داده‌های سری زمانی برازش داد، می‌تواند با ترسیم داده‌های فروش یا امتحان اشکال مختلف معادله که به بهترین وجه با داده‌ها منطبق است، تعیین شود. هنگامی که داده ها رسم می شوند، چندین روند را نشان می دهند. رایج ترین انواع معادلات روند عبارتند از:

– روند خطی: زمانی که داده های سری زمانی روند صعودی یا خطی فروش را نشان می دهد، معادله خط مستقیم زیر برازش می شود:

S = a + bT

S = فروش سالانه

T = زمان (سال)

a و b پارامترهای ثابت هستند.

– روند نمایی: روند نمایی زمانی استفاده می شود که داده ها نشان می دهد که کل فروش طی سال های گذشته یا با نرخ افزایشی یا با نرخ ثابت در واحد زمان افزایش یافته است.

3- روش باکس جنکینز (Box-Jenkins):

روش باکس جنکینز روش دیگری برای پیش‌بینی است که برای پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت استفاده می‌شود. این روش اغلب با داده های فروش سری زمانی ثابت استفاده می شود. داده‌های سری زمانی ثابت، داده‌ای است که روند بلندمدت را نشان نمی‌دهد. به عبارت دیگر، روش باکس جنکینز زمانی استفاده می‌شود که داده‌های سری زمانی تغییرات ماهانه یا فصلی را نشان می‌دهند که با درجه‌ای از نظم دوباره ظاهر می‌شوند.

بنابراین، اینها روش‌های رایج پیش‌بینی روند هستند که در مورد روند تقاضا برای یک محصول صحبت می‌کنند و بر اساس داده‌های سری زمانی طولانی و قابل اعتماد هستند.

برای مثال، در ادامه به بررسی گزارش معاونت امور برق و انرژی وزارت نیرو در خصوص میزان مصرف برق در سه بخش خانگی، تجاری و کشاورزی در سالهای 84 تا 1395 می پردازیم.

همانطور که در نمودار زیر روند مصرف برق را ملاحظه می فرمایید، میزان مصرف در طی سالها دارای رشد بوده و نشان دهنده تداوم همین روند در میزان مصرف برق برای سالهای آتی است.

تداوم روند گذشته

برای دریافت فایل اطلاعات مربوطه اینجا کلیک کنید.