اوراق قرضه سبز نوعی ابزار با درآمد ثابت است که به طور خاص برای جمع آوری پول برای پروژه های اقلیمی و زیست محیطی در نظر گرفته شده است. این اوراق معمولاً به دارایی هایی مرتبط هستند که توسط ترازنامه واحد صادرکننده پشتیبانی می‌شوند، بنابراین معمولاً دارای رتبه اعتباری مشابه سایر تعهدات بدهی ناشران خود هستند.

قدمت آن به دهه اول قرن بیست و یکم برمی گردد، اوراق قرضه سبز گاهی اوقات به عنوان اوراق قرضه آب و هوایی نامیده می شود، اما این دو اصطلاح همیشه مترادف نیستند.

اوراق قرضه سبز اوراق قرضه تعیین شده ای هستند که برای تشویق پایداری و حمایت از پروژه های مرتبط با آب و هوا یا انواع دیگر پروژه های زیست محیطی خاص طراحی شده اند. به طور خاص، اوراق قرضه سبز پروژه هایی را با هدف بهره وری انرژی، پیشگیری از آلودگی، کشاورزی پایدار، شیلات و جنگلداری، حفاظت از اکوسیستم های آبی و خشکی، حمل و نقل پاک، آب پاک و مدیریت آب پایدار تامین مالی می کند. آنها همچنین برای کشت فناوری های سازگار با محیط زیست و کاهش تغییرات آب و هوایی حمایت مالی می کنند.

اوراق قرضه سبز ممکن است با مشوق‌های مالیاتی مانند معافیت مالیاتی و اعتبارات مالیاتی همراه باشد که آن‌ها را در مقایسه با اوراق قرضه مشمول مالیات قابل مقایسه به سرمایه‌گذاری جذاب‌تری تبدیل می‌کند. این مزیت های مالیاتی یک انگیزه پولی برای مقابله با مسائل اجتماعی برجسته مانند تغییرات آب و هوا و حرکت به سمت منابع تجدیدپذیر انرژی فراهم می کند. برای واجد شرایط بودن برای وضعیت اوراق قرضه سبز، آنها اغلب توسط شخص ثالثی مانند هیئت استاندارد اوراق قرضه اقلیمی تأیید می شوند، که تأیید می کند که اوراق قرضه پروژه هایی را که شامل مزایایی برای محیط زیست است، تأمین مالی می کند.

تاریخچه اوراق قرضه سبز

تا سال 2012، انتشار اوراق قرضه سبز تنها 2.6 میلیارد دلار بود. اما در سال 2016، اوراق قرضه سبز شروع به رشد کردند. بیشتر این اقدامات مربوط به وام گیرندگان چینی بود که 32.9 میلیارد دلار از کل یا بیش از یک سوم کل صدور را به خود اختصاص دادند. اما این علاقه جهانی است و اتحادیه اروپا و ایالات متحده نیز در میان رهبران آن قرار دارند.

بر اساس آخرین گزارش آژانس رتبه بندی مودی، در سال 2017، انتشار اوراق قرضه سبز به بالاترین حد خود رسید و 161 میلیارد دلار سرمایه گذاری در سراسر جهان را به خود اختصاص داد. رشد در سال 2018 اندکی کاهش یافت و تنها به 167 میلیارد دلار رسید، اما در سال بعد به لطف بازاری که به طور فزاینده ای نسبت به آب و هوا آگاه بود، دوباره رشد کرد.

در سال 2008 بانک جهانی اولین اوراق قرضه سبز با برچسب را برای سرمایه گذاران نهادی منتشر کرد.

دهه 2010 شاهد توسعه صندوق‌های اوراق قرضه سبز بود که توانایی سرمایه‌گذاران خرد را برای مشارکت در این طرح‌ها افزایش داد. Allianz SE، Axa SA، State Street Corporation، TIAA-CREF، Blackrock، AXA World Funds و HSBC از جمله شرکت های سرمایه گذاری و شرکت های مدیریت دارایی هستند که از صندوق های سرمایه گذاری مشترک اوراق قرضه سبز یا ETF ها حمایت مالی کرده اند.

نمونه دنیای واقعی اوراق قرضه سبز

بانک جهانی صادرکننده عمده اوراق قرضه سبز است و از سال 2008 تاکنون 14.4 میلیارد دلار اوراق قرضه سبز منتشر کرده است. این وجوه برای حمایت از 111 پروژه در سراسر جهان، عمدتاً در انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری (33٪)، حمل و نقل پاک (27٪)، کشاورزی و کاربری اراضی (15%) استفاده شده است..

یکی از اولین انتشارات سبز این بانک، پروژه برق آبی رامپور را تامین مالی کرد که هدف آن تامین نیروی برق آبی کم کربن برای شبکه برق شمال هند بود. این شرکت که از طریق انتشار اوراق قرضه سبز تأمین مالی می شود، سالانه نزدیک به دو مگاوات برق تولید می کند که از انتشار 1.4 میلیون تن کربن جلوگیری می کند.

اوراق قرضه سبز چگونه کار می کند؟

اوراق قرضه سبز درست مانند سایر اوراق قرضه شرکتی یا دولتی کار می کنند. وام گیرندگان این اوراق را به منظور تأمین مالی برای پروژه هایی که اثرات زیست محیطی مثبتی دارند، مانند احیای اکوسیستم یا کاهش آلودگی، منتشر می کنند. سرمایه گذارانی که این اوراق را خریداری می کنند، می توانند انتظار داشته باشند که با سررسید اوراق، سود کسب کنند. علاوه بر این، اغلب مزایای مالیاتی برای سرمایه گذاری در اوراق قرضه سبز وجود دارد.

بازار اوراق قرضه سبز چقدر بزرگ است؟

طبق ابتکار Climate Bonds، انتشار اوراق قرضه سبز در سال 2020 به 269.5 میلیارد دلار رسید. ایالات متحده با 50 میلیارد دلار انتشار جدید بزرگترین بازیگر بود. همان تجزیه و تحلیل نشان داد که انتشار تجمعی اوراق قرضه سبز به بیش از 1 تریلیون دلار رسیده است.

اوراق قرضه سبز چه تفاوتی با اوراق قرضه آبی دارند؟

اوراق قرضه آبی اوراق قرضه پایداری برای تامین مالی پروژه هایی هستند که از اقیانوس و اکوسیستم های مرتبط محافظت می کنند. این می تواند شامل پروژه هایی برای حمایت از شیلات پایدار، حفاظت از صخره های مرجانی و سایر اکوسیستم های شکننده یا کاهش آلودگی و اسیدی شدن باشد. همه اوراق قرضه آبی، اوراق قرضه سبز هستند، اما همه اوراق قرضه سبز، اوراق قرضه آبی نیستند.

تفاوت اوراق قرضه سبز با اوراق قرضه اقلیمی

«اوراق قرضه سبز» و «اوراق اقلیمی» گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده می‌شوند، اما برخی از مقامات این واژه را به طور خاص برای پروژه‌هایی که بر کاهش انتشار کربن یا کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی تمرکز دارند، استفاده می‌کنند. ابتکار اوراق قرضه اقلیمی سازمانی است که به دنبال ایجاد استانداردی برای تأیید اوراق قرضه آب و هوایی است.